Hlavní obsah

Karvinsko do karantény nepůjde, rozhodli hygienici

– Karviná
Právo, Denisa Doležalová

V neděli odpoledne vydali moravskoslezští hygienici prohlášení k situaci kolem nakaženého Karvinska. Podle nich nyní není nutné vyhlašovat v kraji nová plošná karanténní opatření a to proto, že jde o lokální ohnisko nákazy v OKD, které je známé a lokalizované, a zároveň jsou všechny pozitivní osoby včetně svých kontaktů v domácí izolaci.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sanitka u Dolu Darkov

Článek

„Samozřejmě situaci na Karvinsku trvale monitorujeme, vyhodnocujeme vliv přijatých opatření v lokálních ohniscích a jsme připraveni okamžitě reagovat na případný další vývoj,“ sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová.

Připomněla, že ohnisko na dole Darkov, které se řeší od poloviny května, je nyní prakticky vyhaslé a další případy se v něm neobjevují. „Nyní se tedy řeší ohniska na dolech ČSM Jih a Sever, kde bylo po plošném testování zaměstnanců dáno 700 do karantény, protože jim vyšly pozitivní testy. Zároveň i jejich rodinní příslušníci skončili v karanténě a probíhá jejich testování,“ upřesnila krajská hygienička.

Měli jsme reagovat rychleji. Ministr Petříček připustil selhání v Karviné

Koronavirus

Podle hygieniků se v současnosti onemocnění mimo okres Karviná nešíří. „V sousedících okresech Ostrava a Frýdek-Místek jsme zaznamenali nárůst v řádech desítek případů. Zahrnují však převážně rovněž horníky z OKD a jejich rodinné příslušníky. V ostatních okresech Moravskoslezského kraje, ani v jiných krajích, ohnisko na Karvinsku nepředstavuje reálné epidemiologické riziko,“ zdůraznila Svrčinová.

Hygienici dále připomněli, že i přes velký nárůst pozitivních případů je stále zhruba 90 procent pozitivních osob zcela bez příznaků či s mírným průběhem onemocnění covid-19. „Nedochází k přetěžování zdravotnického systému. Nemocní jsou v naprosté většině doma v karanténě podobně jako tomu bylo v případě ohniska na dole Darkov. Nyní se očekává uklidnění situace v souvislosti se zastavením těžby na šest týdnů v dolech ČSM Jih a Sever,“ shrnula krajská hygienička.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Karvinsku se bojí kolapsu zdravotní péče

Chaos, zmatek, panika, strach. Tak lidé charakterizují současnou situaci po zavedení zpřísňujících opatření v souvislosti se šířením nákazy covidem-19 v obcích...

Výběr článků

Načítám