Hlavní obsah

Na Karvinsku se bojí kolapsu zdravotní péče

Právo, Pavel Karban

Chaos, zmatek, panika, strach. Tak lidé charakterizují současnou situaci po zavedení zpřísňujících opatření v souvislosti se šířením nákazy covidem-19 v obcích a městech Karvinska i Frýdecko-Místecka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nemocnice v Karviné.

Článek

Kolapsu zdravotní péče v regionu se kvůli nedostatku akutních lůžek i lékařů obává zastupitelka Karviné Zuzana Klusová (Piráti).

Hygiena nestíhá, chytrá karanténa nefunguje. Štěstí, že nerostou počty lidí s těžkým průběhem
Zuzana Klusová, zastupitelka Karviné

„Pokud se potvrdí pozitivní případy mezi zdravotníky, může se stát, že pacienty budou muset ošetřovat lékaři i sestry s koronavirem,“ varovala s tím, že jsou hlavní ohnisko, ale nic nefunguje, jak vláda slibovala.

„Hygiena nestíhá, chytrá karanténa nefunguje. Máme štěstí, že nerostou počty lidí s těžkým průběhem,“ řekla Klusová.

Té se nelíbí, že část politiků nebo hygienici svalují vinu na horníky a obyvatele Karviné. „Situaci způsobilo ignorování rizik v OKD. Horníci to vidí tak, že je v tom tady nechali,“ podotkla.

„Zatímco hasiči, policisté i zdravotníci dostali mimořádné odměny za nasazení během koronaviru, havíři pracovali v rizikovém prostředí i v nouzovém stavu a teď jsou doma za 60 procentech platu, v Polsku dostali 100 procent! Ti, kteří nakazili manželku, jsou téměř na polovině příjmu domácnosti a nevědí, co bude dál,“ dodala Klusová.

Hygienici to svádějí na nás, ale zakrývají vlastní chyby, říká šéf hornických odborářů

Domácí

Zastupitelka Karviné se nediví, že lidem dochází trpělivost. „Rozvolňování nařídila vláda na doporučení hygieniků, šíření i mimo doly se tedy dalo naprosto jasně předpokládat. Bohužel, teď na to doplácí celý region, a především senioři a dlouhodobě nemocní,“ doplnila Klusová.

To primátor Havířova Josef Bělica (ANO) věří, že chytrá karanténa i trasování fungují. „Omezení a nařízení začínají a končí u každého z nás. Pokud je jednotlivci nehodlají dodržovat, tak ohrožují i zbytek. A to je problém,“ avizoval.

Bělica nezastírá, že k chybám došlo. „Jednotlivá pochybení bych neházel na systém a na nějaké plošné chyby. Pokud se zjistí, že došlo na straně některých konkrétních firem k pochybení, pak musí státní orgány jednat, tak jak jim nařizuje zákon,“ sdělil Právu a dodal, že když se prokáže, že pochybily i OKD, musejí nést i ony zodpovědnost.

Naštvané Karvinsko hledá viníky krize

Koronavirus

„Nebyl jsem zastáncem konce nouzového stavu, řešil jsem dílčí problémy. Nyní se ukazuje, že něco v daných lokalitách mimo nouzový stav řešit nemůžeme, neumíme,“ uvedl primátor.

Přísnější opatření se netýkají jen Karvinska, ale i Frýdecko-Místecka, i když v okrese žádná činná šachta už není. „Spousta lidí pracuje v dolech na Karvinsku, ale bydlí u nás.

Rozšířený provoz odběrných míst

V okrese je zasaženo hlavně Třinecko, kde je 70 nemocných, u nás ve Frýdku-Místku to bylo 19. Takže i když je to u nás v pohodě, musíme dodržovat to, co je míněno pro ty, kde je situace horší,“ řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

„Plošně zaváděná opatření napříč okresem dokazují, že chytrá karanténa v praxi nefunguje. Kdyby fungovala, tak by se opatření zaváděla jen tam, kde jsou lokální ohniska, a ne pro celé Karvinsko,“ upozornil Petr Vícha (ČSSD), starosta Bohumína, kde je jen sedm nakažených. „Jsem zvědav, zda vláda počítá i s plošnými kompenzacemi pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko, když u nás značně omezuje život i podnikání,“ dodal.

Karvinsko má nejvíc nemocných s covidem-19, nákaza je i v sousedních regionech

Koronavirus

Kvůli zvýšené potřebě testování rozhodl Moravskoslezský kraj o rozšíření provozu odběrových míst. Budou pracovat i o prodlouženém víkendu, ve vybraných nemocnicích i pro samoplátce. Jde o nemocnice ve Frýdku-Místku, Havířově, Karviné-Ráji a v Třinci.

Dalších 131 pozitivních zaznamenali ve středu hygienici v Moravskoslezském kraji. Z toho je 102 v okrese Karviná, 16 v okrese Frýdek-Místek a 13 na Ostravsku. Vysoký podíl nově nakažených souvisí s plošným testováním na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih.

Reklama

Výběr článků

Načítám