Hlavní obsah

Karanténní babyboom? Podle průzkumu to bude přesně naopak

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že by se mohlo zdát, že během karantény bude ideální prostředí k tomu, aby páry zakládaly rodinu a plánovaly děti? Chyba. Situace je totiž přesně opačná. Více než třetina lidí, kteří před karanténou plánovali dítě, si nyní početí rozmyslela. Vyplývá to z průzkumu Florentské univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmatřicet procent dotazovaných osob, které ještě před karanténou plánovaly početí potomka, si kvůli současné nejisté situaci celou věc rozmyslelo. Více než osmdesát procent dotazovaných včetně těch, kteří neplánovali před pandemií zakládat rodinu, pak uvedlo, že během aktuální situace neplánují počít.

Ačkoliv podle dřívějších předpokladů měla působit karanténa právě naopak. Páry tráví mnohem více času společně, větší roli však podle průzkumu hrají obavy z finančního zajištění. Šedesát procent dotazovaných totiž uvedlo, že právě nejistota zaměstnání a trvalého příjmu nyní ovlivňuje rozhodování o dětech. Svoji roli hrají také obavy o zdraví během těhotenství.

Koronavirus se objevil i v semeni nakažených

Koronavirus

„V našem vzorku populace se ukázalo, že psychická pohoda před pandemií byla mnohem větší, než během řádění onemocnění covid-19,” říká doktorka Elisabetta Micelliová, vedoucí výzkumu.

„Zjistili jsme, že právě obavy spojené s budoucími ekonomickými problémy jsou hlavním důvodem pro rozhodnutí nemít dítě,” interpretuje výsledky výzkumu Micelliová.

SPECIÁL: Historie největších pandemií

Speciály

Z celkově 1482 dotazovaných lidí uvedlo 1214 z nich, že během pandemie neplánují počít dítě. Online průzkumu se zúčastnilo 944 žen a 538 mužů mezi 18 a 46 lety, kteří žijí v heterosexuálním vztahu nejméně po dobu jednoho roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám