Hlavní obsah

Kandidáti na premiéra se pohádali v předvolební debatě, Bartoš chyběl

– Praha

Zástupci osmi uskupení kandidující do Poslanecké sněmovny se v neděli večer střetli v předvolební debatě na CNN Prima News. Chyběl ale lídr koalice Pirátů a hnutí STAN Ivan Bartoš (Piráti), kterého nahradil šéf STAN Vít Rakušan. Příčinou hádky byl koronavirus a nouzový stav. Řešilo se i vedení ministerstva vnitra a setrvání v Evropské unii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš se v debatě tázal předsedy STAN Rakušana, kde je lídr koalice Pirátů a STAN Bartoš.

„Proč tu není Bartoš? Vy jste asi dva kandidáti na premiéra,“ řekl premiér. Debata na CNN Prima News se totiž jmenuje Česko hledá premiéra. A adeptem na premiéra za tuto koalici je právě Bartoš.

„Jsme koalice o dvou lídrech. Nemáme majitele a pan Bartoš vás viděl v debatě v pátek,“ reagoval Rakušan.

ANO by ve volbách opět vyhrálo, STAN poškozují Piráti

Parlamentní volby

Nedělní průzkum společnosti Kantar navíc ukázal, že Piráti se dostali s preferencemi pod preference Starostů. A preference koalice celkově klesají. Zatímco na jaře byla koalice suverénním favoritem voleb, nyní se v průzkumech pohybují až na třetím místě.

Šlachta: Vnitro jste zdevastoval

Lídr hnutí Přísaha Robert Šlachta se v diskusi pustil do ministra vnitra a šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka kvůli vedení resortu. „Ministerstvo vnitra jste zdevastoval. Nevěřím vedení pana Hamáčka,“ řekl v debatě.

Hamáček se naopak v předvolební diskusi obořil na opozici kvůli koronaviru. Připomněl dobu, když v Poslanecké sněmovně neprošlo prodloužení nouzového stavu.

Skončil v ringu Hamáček, nebo Bartoš? aneb Úlety letošní kampaně

Parlamentní volby

„Zrušit nouzový stav v době, kdy nemocnice praskají ve švech, je, jak vypnout hasičům vodu při požáru,“ prohlásil.

Babiš má na podrážce otisk kříže

S Hamáčkem souhlasil i premiér. „Opozice udělala všechno, aby nám zazdila prodloužení nouzového stavu. Ohrozila životy našich občanů,“ míní Babiš.

„Že máte drzost tohle říct. Máte na podrážce otisk bílého kříže,“ reagoval předseda STAN Rakušan.

Staroměstské náměstí pokrylo přes 22 tisíc křížů

Domácí

„Třicet tisíc lidí zemřelo. Je jasné, že stát to nezvládl. Měli jsme nejdéle zavřené školy. To se nedá svalit na opozici. Za to může vláda,“ uvedl lídr koalice Spolu Petr Fiala.

A řešila se i Evropská unie, odchod z ní prosazuje SPD. „Evropská unie se dříve nebo později rozpadne,” míní šéf strany Tomio Okamura.

Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra) v neděli zase uvedla, že by se měli žáci ve školách opět učit vlasteneckou a brannou výuku. „Vlastenecká výuka je to, co má každý učitel v každém dítěti pěstovat,” řekla.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Výběr článků

Načítám