Hlavní obsah

Skončil v ringu Hamáček, nebo Bartoš? aneb Úlety letošní kampaně

Už jen pár dní dělí Česko od parlamentních voleb, ve kterých si veřejnost zvolí reprezentaci pro následující čtyři roky. Ve snaze stran voliče zaujmout se však kontroverzní příspěvky nevyhnuly ani letošní kampani. Novinky připravily jejich výběr napříč politickým spektrem.

Foto: Instagram - Vasek Baba Jaga Mikulasek (@vasekmiku)

Jan Hamáček v ringu

Článek

Mezi posledními se objevilo video s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, který dorazil na trénink s kontroverzním MMA zápasníkem Václavem „Babou Jagou“ Mikuláškem. V několikavteřinovém videu se Hamáček, který proslul „tvrdými” politickými bitvami s premiérem Babišem, objevuje v ringu a cení na protivníka zuby, které zakrývají chrániče. S komentářem „Přijal jsem výzvu,“ sdílel video Hamáček také na Twitteru. Zda to vyceněnými zuby končí, zatím není jasné.

Do vicepremiéra si obratem rýpl senátor Václav Láska, poznamenal, že považuje za škodu, že nemá stejnou odvahu, pokud jde o zodpovídání otázek členů horní komory kolem kauzy Vrbětice. „Zvali jsme vás čtyřikrát,“ napsal Láska.

 

Karlovarské faux pas

Kritiku schytala i jeho vládní kolegyně, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), když na srpnovém Karlovarském filmovém festivalu znovuotevřela venkovní bazén v Hotelu Thermal, jehož rekonstrukce vyšla na 140 milionů korun. „Jsem šťastná. Karlovy Vary mají zpátky svůj venkovní bazén,“ dušovala se ministryně ve videu.

Na internetu se však objevily i další fotografie, z kterých vyplývalo, že přilehlé okolí bazénu připomínalo spíše staveniště. Aby však novináři na místo dorazili, museli se nejprve vyhnout loužím a kabelům. „Momenty od bazénu,“ sdílela snímky novinářka Irena Hejdová.

Pirátská nevěsta

Předvolební přešlapy se však nevyhýbají ani opozičním stranám. Za Piráty chtěl například Jakub Michálek provokativním příspěvkem varovat před tím, že předseda ODS Petr Fiala podle něj nadále lavíruje, zda bude po volbách spolupracovat s ANO či Piráty, s nimiž (v případě zisku většiny poslaneckých křesel) vládu deklaroval.

Ferjenčík: Vláda s Babišem je sebevražda ODS, sestaví ji s námi

Domácí

„Věřím tedy, že pan Fiala se rozhodl správně a bude věrný nevěstě, kterou si vybral. I když mu část rodiny dohazuje úplně jinou ženskou,“ napsal Michálek. Komentář symbolicky doplňovala fotomontáž, na které je Fiala ve svatebním obleku a vedle něj stojí dvě nevěsty s hlavou předsedy ANO Andreje Babiše a šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Z Facebooku však záhy zmizel.

Snímek příspěvku ale posléze sdílel tajemník šéfa ODS František Cerha. „Chtěl jsem se zeptat – tohle je hoax nebo to už pan poslanec stačil smazat,“ obrátil se prostřednictvím Twitteru na Piráty i samotného Michálka. Odpovědi se mu však nedostalo.

Jak se DJ Bartoš nepral s Krpálkem

Ani předseda Pirátů Bartoš nevyvázal bez kampaňového „škraloupu“. Na jednu stranu zdvižené obočí některých komentátorů vzbuzuje jeho mixování DJ setů během kontaktní kampaně. „On to Ivan myslí tak, že by to stejně míchal i ve Strakovce. Ale možná, že to taky je pirátský útok na důchodce,“ glosoval novinář Petr Holec.

Kritika se však snesla na Bartoše zejména kvůli výroku o judistovi Lukáši Krpálkovi, který na olympiádě v Tokiu vybojoval zlatou medaili. Bartoš ve videu tvrdil, že si vzpomíná, jak se společně prali v mladších žácích. Kvůli desetiletému rozdílu se ale rychle vyrojilo obvinění, že si vymýšlí. Bartoš následně uznal, že se mýlil a Krpálkovi se omluvil, šlo podle něj o „zkreslenou” vzpomínku.

I tento příspěvek Piráti smazali, ale jeho záznam po internetu koluje dál.

Lidovecký dvojí metr?

Kandidátce Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) lidovkyni Markétě Vyvlečkové, která usiluje o vykroužkování v Moravskoslezském kraji, se zase vrátilo šíření nepravd o politické konkurenci. Nejprve sdílela smyšlenou informaci o tom, že chtějí Piráti zdanit nadměrnou produkci CO2 kvůli dopadům na uhlíkovou stopu. „Babička vám vzkazuje, že daň ze vzduchu nezavedli ani komunisti,“ napsala na Twitteru.

To však nenechalo chladným zlínského kandidáta Pirátů Jiřího Knotka, který v reakci na její příspěvek sdílel s fotografii Vyvlečkové a falešným sloganem „Legalizujeme sňatky kněží s dětmi.“

Vyvlečková se následně rozčilovala, že jde podle ní o osobní útok na ženskou kandidátku a považuje to za nedůstojné. „Takže tady prskáte humory na PirStan a teď tohle," reagoval Knotek.

Pražská přestřelka

A předvolební rozbroje mezi stranami se odehrály také v hlavním městě. Vše začalo, když pražská lídryně Spolu Markéta Pekarová Adamová sdílela fotku knihovnického pultu, kde jsou vystaveny Babišovy knihy Sdílejte než to zakážou s cedulí: „Zadarmo topný materiál“ a doplnila výzvou, aby tak lidé i učinili: „TOPte, než to zakážou!“

To rychle pobouřilo jejího konkurenta v letošních volbách, pražskou jedničku ANO Patrika Nachera. „Vybízet k pálení knih? To má být ten nový, lepší politický styl?“ reagoval na Twitteru. S odkazem na komunistickou historii uvedl, že bez ohledu na nadsázku by se k tomu neuchýlil. A to tím spíše, pokud chce podle něj Adamová moralizovat ostatní.

Výběr článků

Načítám