Hlavní obsah

Kam se poděly výsledky šestiny škol? Hledáme, zní z krajů

Právo, orh, ib, lž, jim

Stále chybí kompletní výsledky testů z minulého týdne, kdy proběhla první vlna plošného testování žáků a studentů základních a středních škol. Podle ministerstva zdravotnictví se nepodařilo dobrat výsledků od 13 až 14 procent škol. Proč tomu tak je, netuší hygienici, ředitelé ani ministerstvo školství.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Žák se testuje na koronavirus kloktacím PCR testem

Článek

Podíl škol, které se zapojily, se stále pohybuje mezi 86 a 87 procenty. „Zvyšuje se to jen velmi pomalu,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Ministerstvo školství podle svého vyjádření zjišťuje podrobnosti a bude školy kontaktovat. „Může se ale jednat například o školy, u kterých došlo ke změně organizace školního roku,“ napsala Právu mluvčí resortu Aneta Lednová.

To, že část škol odložila začátek školního roku až na tento týden, připustil i Jiří Zajíček, šéf Unie školských asociací (CZESHA), která zastřešuje střední odborné školy. „Možná někde začali učit až dnes, ale to procento (chybějících údajů) je příliš vysoké. Netuším, čím to je,“ řekl v pondělí Právu.

111. Tolik bylo pozitivních žáků z téměř všech škol v Česku

Koronavirus

A o žádných potížích s předáváním informací o ukončených testech nevěděl od svých kolegů ani prezident Asociace ředitelů ZŠ Luboš Zajíc. Zatím je známo, že pozitivních bylo zaznamenáno 111, přičemž základní a střední školy letos navštěvuje na 1,4 milionu dětí. Testováno bylo přes milion žáků, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vysvětlení k absencím výsledků z části škol nemají ani krajské hygienické stanice. V Plzeňském kraji nedodalo výsledky ke 2. září asi sedm školských zařízení. „Je ale pravděpodobné, že už je dohlásily, těžko se to dohledává, přesné číslo teď nevíme,“ řekla Právu v pondělí Petra Langová z místní stanice.

Hygienici měli poslední údaje ze 456 zařízení s výsledky z více než 50 tisíc testů. „Pozitivních bylo 28 antigenních testů, z toho 23 ze školy v Rokycanech,“ uvedla.

Na vysokých školách platí omezení jen pro koleje, velké přednášky budou možná online

Věda a školy

Naopak už byl ale zaznamenán jeden případ, kdy žák z jižního Plzeňska měl antigenní test negativní, pak se však ukázalo, že jeho rodina i on jsou nakaženi. „Protože byl ve škole brán jako negativní, a byl tedy bez roušky, musela celá třída do karantény,“ dodala Langová.

Po pondělním druhém testování měli hygienici výsledky z 226 školních zařízení. „Dvanáct antigenních testů vyšlo pozitivních,“ doplnila Langová.

Část výsledků postrádají i hygienici v Královéhradeckém kraji. „Postupně probíhá se školami komunikace,“ sdělila mluvčí stanice Veronika Krejčí.

PCR testy se jako pojistka zatím osvědčily i v rámci prvního kola. „V rámci prvního kola preventivního antigenního testování bylo školami doposud nahlášeno 13 pozitivních osob. Ani v jednom případě nebyly zjištěny v rámci školy rizikové kontakty a nebyla nařízena karanténní opatření,“ uvedla Krejčí.

Prvňáčci testy zvládají bez problémů. A umějí je i přečíst

Domácí

„Všechny školy nám už po prvním testování nahlásily výsledky, i když některým jsme to museli připomínat. Na jihu Čech se v minulém týdnu testovalo asi 90 tisíc dětí a pozitivních bylo asi devět,“ řekla Právu ředitelka Jihočeské KHS Kvetoslava Kotrbová.

Školy se hlásily i na začátku týdne po dalším testování. „Testování je podle mě velmi důležité, protože můžeme včas zasáhnout,“ doplnila Kotrbová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám