Hlavní obsah

111. Tolik bylo pozitivních žáků z téměř všech škol v Česku

– Praha

Výsledky z prvního testování žáků na covid-19 na začátku školního roku zatím ministerstvu zdravotnictví nahlásilo 86 procent škol. Potvrdilo se v nich 111 případů nákazy. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to v neděli řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Na celkové zhodnocení je podle Vojtěcha potřeba počkat na výsledky ze zbytku škol a také z dalších termínů testování. Do základních a středních škol v ČR nastoupilo 1. září asi 1,4 milionu dětí.

První termín testování žáků ve školách byl hned první školní den, tedy ve středu 1. září. Prvňáci se mohli testovat 2. září. Do lavic usedlo podle odhadu ministerstva školství přibližně 967 100 žáků základních a 422 300 studentů středních škol.

Kubek: Umírat budou neočkovaní

Domácí

Do prvních tříd nastoupilo kolem 110 300 žáků. Ministerstvo školství ve svém manuálu pro školy na konci srpna uvedlo, že pokud bude ve školách v jednom okrese za první dva termíny testování více než 25 pozitivních případů na 100 000 provedených testů, testování tam bude pokračovat do konce září, vždy jednou týdně.

Ve Vraném na Kladensku již první termín testování vyvolal rozpory mezi rodiči a personálem školy. Část rodičů a pedagogů toto opatření odmítala, někteří rodiče kvůli testování neposlali své děti do školy, někteří učitelé odmítali učit.

Testování ve škole rozhádalo na Kladensku učitele, rodiče i obec

Domácí

Antigenní testování čeká žáky ještě dvakrát, a to 6. a 9. září. Pokud mají děti negativní test, mohou v lavicích odložit roušky či respirátory, ve společných prostorách však povinnost zakrytého nosu a úst zůstává.

Pokud bude mít žák či zaměstnanec školy pozitivní test, půjde na potvrzující PCR test. Ti, kteří s ním byli dva dny před či dva dny poté v kontaktu, musí také na PCR test.

Výjimku z testování mají žáci, kteří jsou očkovaní, prodělali covid nebo se nechali otestovat jinde a přinesli do školy potvrzení z laboratoře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám