Hlavní obsah

Je to marné. Nakazíme se úplně všichni, řekl šéf lékařské asociace

Právo, ČTK, nek, mcm

Vzhledem k vysoké infekčnosti varianty omikron se dříve nebo později nakazí covidem všichni, tvrdí šéf Světové lékařské asociace (WMA) Frank Ulrich Montgomery. Bude ale „obrovský rozdíl“, jestli omikron narazí na třikrát očkovaného, nebo neočkovaného, dodal v úterý německý radiolog, jenž nevyloučil příchod ještě nakažlivějších variant koronaviru.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Testování na koronavirus

Článek

Montgomery vyjádřil přesvědčení, že lidstvo se jednou naučí s koronavirem žít. Část preventivních opatření včetně roušek ale pravděpodobně zůstane.

„Jakmile dokážeme s touto nemocí žít, tak se vrátíme zpět k našim starým životům,“ řekl dále Montgomery, jenž přitom na počátku pandemie kritizoval povinnou ochranu nosu a úst. V úterý připustil, že roušky mají „skvělé doprovodné efekty“.

Co víme o nové variantě BA.2

Zahraniční

„Už dva roky jsem nebyl nachlazený, dva roky jsem neměl chřipku, dva roky jsem neměl střevní virózu,“ zdůraznil. Montgomery poznamenal, že viry, které taková onemocnění vyvolávají, nezmizely a že kvůli omezenému kontaktu s nimi se snížila i imunita proti nim. „Když nyní roušky odložíme, tak všichni dostaneme pořádné nachlazení. Naše imunita se samozřejmě oslabila,“ řekl.

Foto: Profimedia.cz

Frank Ulrich Montgomery

Podle šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse je možné ukončit „akutní fázi“ pandemie ještě letos. Varoval ale před unáhleným optimismem.

„Můžeme covid-19 ukončit jako globální nouzovou situaci a můžeme to udělat v tomto roce,“ řekl Ghebreyesus. Porazit virus bude však podle něj možné pouze v případě, že se v příštích měsících podaří naočkovat sedmdesát procent obyvatel každé země. Zároveň připomněl, že v Africe ještě nedostalo žádné proticovidové očkování 85 procent lidí.

Není to chřipka

Zvláštní vyslanec WHO pro covid David Nabarro odrazoval od přirovnávání covidu k chřipce. Podle listu The Daily Mail se tak stalo jen pár dní poté, co britská vláda sdělila, že hodlá viry chřipky i covidu léčit stejně.

Francie hlásí rekord v počtu nakažených

Koronavirus

„Neříkáme, že by se to (tj. omikron) mělo považovat za něco jako chřipka nebo vlastně jako cokoli jiného – je to nový virus a my s ním musíme dál zacházet, jako by byl plný překvapení, velmi ošklivý a docela mazaný,“ řekl Nabarro televizi Sky News.

„Nikde ve světě by vlády neměly lidem naznačovat, že virus najednou neuvěřitelně zeslábl. V současnosti je situace velmi vážná,“ podtrhl Nabarro a dodal, že jsme teprve „v polovině“ pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám