Hlavní obsah

Co víme o nové variantě BA.2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční média o ní mluví jako o skryté subvariantě omikronu, podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je však s původní verzí omikronu BA.1 nepříbuzná. Rychlé šíření nové varianty BA.2 přesto vzbuzuje otázky. V Dánsku představuje už téměř 50 procent případů a zřejmě stojí za neustupující vlnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle poradce Světové zdravotnické organizace (WHO), indického lékaře Vipina Vašišty, má BA.2 oproti svému předchůdci 28 unikátních mutací, dalších 32 mutací spolu naopak sdílí. Přibližně 20 mutací ve spike proteinu, který je na vnější straně viru, je společných s původním omikronem. Má ovšem i další genetické změny, které se v původní verzi nevyskytovaly.

Není jasné, jak závažné tyto mutace jsou, obzvláště pak v populaci, která se již s omikronem setkala a vybudovala si proti němu imunitu.

Omikron v 95 procentech vzorků. Objevuje se i varianta BA.2

Koronavirus

Variantu BA.2 už zpozorovali v Indii, Spojených státech, Německu, Austrálii, Británii a Dánsku. Ve skandinávské zemi už představuje téměř polovinu případů, což ale může být způsobeno tím, že se tamní laboratoře pyšní výbornou celogenomovou sekvenací.

Zřejmě může za to, že epidemie v Dánsku pokračuje
Antoin Flahault, ředitel Institutu globálního zdraví, Ženevská univerzita

„Zřejmě může za to, že epidemie v Dánsku pokračuje,“ řekl o nové variantě ředitel Institutu globálního zdraví na Ženevské univerzitě Antoin Falahault.

Není vážnější, uklidňují odborníci

Navzdory zprávám o „neviditelném omikronu“ dospěli dánští vědci k závěru, že BA.2 nezpůsobuje více hospitalizací než původní omikron. Stále zkoumají, o kolik je nová mutace nakažlivější a zda proti ní fungují současné vakcíny a léčba.

Omikron budí naděje i ve vlnách nákaz

Koronavirus

Rovněž není jasné, zda se člověk, který již prodělal nemoc způsobenou omikronem BA.1, může znovu nakazit variantou BA.2. Varianty jsou ovšem natolik podobné, že je možné, že „vám omikron poskytne ochranu proti BA.2“, řekl Daniel Kurtzkes, expert na infekční nemoci při fakultní nemocnici v Bostonu.

Jedním z vědců, který varoval svět před nástupem omikronu, byl Tom Peacock z londýnské Imperial College. Ten nyní stejně bedlivě sleduje i tuto údajnou „subvariantu“.

„Nepřekvapilo by mě, kdyby BA.2 v nadcházejících měsících postupně nahradila omikron,“ uvedl Peakock. Současně ale dodává, že se podle dostupných dat nezdá, že by varianta způsobovala vážnější průběh.

Co na to zdravotní úřady?

Světová zdravotnická organizace (WHO) klasifikuje omikron celkově jako variantu vzbuzující obavy, ale BA.2 speciální označení nevěnuje. Není vyloučeno, že po šetření variantu pojmenuje vlastním řeckým písmenem.

Ve Spojeném království zatím BA.2 představuje asi pět procent všech případů a Britská agentura zdravotní bezpečnosti (UKHSA) začala variantu detailně zkoumat.

SZÚ: Zřejmě to vůbec není omikron

Český Státní zdravotní ústav (SZÚ) je ve svém hodnocení BA.2 o poznání střídmější.

„Často v posledních dnech médii dotazovaná varianta BA.2 byla popsána 6. 12. 2021 a původně kategorizována jako subvarianta omikronu (B.1.1.529) a jako příbuzná sublinii BA.1., která je v ČR dominantní. Podle posledních poznatků se však zřejmě jedná o s omikronem nepříbuznou subvariantu,“ informoval v pondělí SZÚ na svém webu.

V Česku je zatím potvrzen jediný případ na Ostravsku, ale u dalších 173 existuje podezření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám