Hlavní obsah

Francie hlásí rekord v počtu nakažených

– Londýn/Paříž

Ve Francii za poslední den přibylo rekordních více než půl milionu lidí s potvrzenou nákazou koronavirem. Podle ministerstva zdravotnictví vyšlo s pozitivním výsledkem téměř 32 procent provedených testů na přítomnost viru SARS-CoV-2, přesně jich bylo 501 635. V nemocnicích je nyní nejvíce infikovaných pacientů od konce dubna, přes 30 tisíc. Británie oznámila dalších 439 úmrtí s covidem-19, nejvíc za téměř rok.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Detekování koronaviru v laboratoři

Článek

K hranici 500 tisíc nakažených denně se Francie přiblížila už minulý týden, 18. ledna úřady hlásily bezmála 465 tisíc nových případů koronavirové infekce.

V Evropě přibývá států, které pískají konec pandemie. Česko přešlapuje

Evropa

I když je v nemocnicích přes 30 tisíc pacientů, zátěž roste jen velmi mírně: počet pacientů na jednotkách intenzivní péče dokonce za posledních 24 hodin klesl z 3776 na 3741, uvedl deník Le Figaro.

Kvůli covidu-19 zemřelo dalších 364 lidí, celkem má pandemie přes 128 tisíc obětí.

Francie, která má 68 milionů obyvatel, se stejně jako mnoho dalších evropských zemí potýká s vlnou pandemie způsobenou vysoce nakažlivou variantou omikron.

Část Evropy: covid už nebude pandemie

Evropa

Vrchol pandemické vlny zažívá i šedesátimilionová Itálie, kde za poslední den přibylo 187 tisíc nakažených. Oproti předchozímu dni byla bilance více než dvojnásobná.

V pondělí italské úřady uvedly, že celkový počet případů infekce od začátku pandemie přesáhl deset milionů, počet obětí covidu-19 se nyní blíží 145 tisíc, což je nejvíce v Evropě po Rusku a Británii.

Za neděli země evidovala 21 tisíc lidí v nemocnicích, i tady je nárůst zatím pozvolný.

Británie hlásí přes 400 zemřelých, zřejmě i kvůli víkendu

Velká Británie za úterý eviduje 439 zemřelých v souvislosti s covidem-19, což je podle agentury Reuters nejvíce od loňského 24. února.

V zemi se potvrdilo 94 326 nově nakažených koronavirem. V pondělí úřady oznámily 88 447 případů a 56 zemřelých.

Neočkovaní Francouzi nesmějí do vlaku ani letadla

Koronavirus

Počet úmrtí je nejvyšší od 24. února loňského roku. Přírůstky zemřelých jsou podle Reuters často vyšší v úterý, kdy se do souhrnu započítává i většina úmrtí z víkendu. Minulé úterý bylo hlášeno 438 úmrtí.

Celkově počet případů, úmrtí a hospitalizací pomalu klesá od vrcholu zaznamenaného po svátcích.

Umírající maminku mohl zdravit jen přes okno. Britové se bouří proti pokrytectví vlády

Zahraniční

Od začátku pandemie země se zhruba 66 miliony obyvatel zaznamenala 153 916 úmrtí po nákaze koronavirem, což je sedmý nejvyšší počet na světě. Laboratoře potvrdily téměř 16 milionů pozitivních případů.

Anglie od čtvrtka zruší většinu zbývajících koronavirových restrikcí. Obyvatelé této části Spojeného království již nebudou muset nosit roušky či pracovat z domova. Skotsko, Wales a Severní Irsko si svoje pravidla určují samostatně.

Reklama

Výběr článků

Načítám