Hlavní obsah

Jan Hrušínský se omluvil za nesprávná slova

Právo, Radmila Hrdinová

Herec a principál soukromého pražského Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský se omluvil za slova, jimiž 10. března reagoval na facebookovém profilu divadla na rozhodnutí vlády zrušit dočasně všechny společenské akce v souvislosti s šířící se nákazou koronavirem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hrušínský

Článek

Vládu tehdy nařkl z likvidace tisíce malých fungujících firem a všeho nepohodlného. V souvislosti s 38 nakaženými mluvil o příznacích lehké chřipky. Sklidil nesouhlasné reakce od kolegů i veřejnosti. Svá tehdejší vyjádření nyní přehodnotil.

„Vážím si každého člověka, který prezentuje svůj názor slušnou formou a je připraven za něj nést odpovědnost. Je mi teď jasné, že jsem v nesprávný čas použil nesprávná slova, která mohou být použita jako zbraň. S ohledem na všechny nemocné a na ty, kteří se o ně starají, se za svůj rychle vyřčený výrok omlouvám. V kontextu dnešní situace si uvědomuji jeho nepatřičnost,“ napsal Hrušínský na facebookových stránkách Jezerky.

„Jsem si vědom odpovědnosti za slova, která jsem napsal. Nevyjadřoval jsem jimi strach o sebe, ale o své zaměstnance a spolupracovníky. Všechno v posledních letech posuzuji optikou politické situace v naší zemi, také z obavy, že bychom mohli přijít o svobodu, která je pro mě stejně drahá jako moje zdraví. Věřte mi, že vím, o čem mluvím, protože jsem si před pěti lety sám na smrt sáhnul. Chápu, že tohle není jediný úhel pohledu, a přestože je pro mě důležitý, budu se snažit ho nepokládat za jediný možný. V první řadě přeji všem pevné zdraví a hodně sil. A všem, kteří jste budovali své firmy stejně dlouho jako já – nebo déle, přeji, abyste současnou situaci přežili,“ uzavřel svou písemnou omluvu.

„Byl jsem tehdy zvlášť zklamaný, protože jsme měli těsně po velmi úspěšné premiéře inscenace Naprostí cizinci a hned první reprízu jsme museli zrušit. Zatím rušíme třiatřicet představení, finanční ztráta je to veliká. Ale zkoušíme krásnou inscenaci Ze života Čapka, kterou pro nás napsal a režíruje Petr Vacek a která má komorní obsazení. Tak doufáme, že premiéra 14. května se už uskuteční,“ řekl včera Jan Hrušínský Právu.

Jan Hrušínský: Vždy se stane něco, co mě srazí zpátky na zem

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám