Hlavní obsah

Izrael se v uzávěře zlehka nadechuje

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelci už vidí první nadějné výsledky tzv. lockdownu. Celostátní protiepidemická uzávěra po třech týdnech přináší první výsledky: poměr pozitivních testů se snížil z 15 procent hlášených koncem září na téměř polovinu.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Obyvatelé Jaffy protestují proti vládním restrikcím zakazujícím shromažďování více než dvaceti lidí.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Statistika ministerstva zdravotnictví podle listu The Times of Israel hovoří o průměrných 7,3 až 7,8 procenta. Denní přírůstek, který před uzávěrou překračoval pět tisíc, se v posledních dnech pohybuje pod třemi tisíci. Pokud tento trend vydrží, příští týden by mohlo začít pozvolné uvolňování.

S výjimkou cest do práce pořád nesmíme dál než na 500 metrů od domova
Ora, bývalá úřednice

Zbrzdění koronaviru ale stálo mnohá omezení, mimo jiné také zákaz setkání příbuzných o svátcích Roš ha-šana a Jom kipur. Uzavřely se také synagogy. Do tzv. lockdownu, uzávěry vyhlášené kvůli koronaviru, něco nepředstavitelného.

„No ano, v těch číslech to vypadá už líp. Ale s výjimkou cest do práce pořád nesmíme dál než na 500 metrů od domova. A všechny obchody kromě potravin jsou zavřené,“ popisuje 72letá Ora, někdejší úřednice.

Netanjahuova manželka má opět potíže. Teď kvůli kadeřnici

Zahraniční

„Pro jídlo chodím obden, za ty tři týdny jsem byla také v lékárně,“ dodává. Její o čtyři roky starší manžel vychází jen málo. „Chtěl bych se sejít s chlapy, samotného mě to venku nebaví,“ vysvětluje Jossi, bývalý voják. „A děti a vnoučata jsme viděli naposledy v září. Teď jen na internetu. S těmi nejmenšími si moc nepopovídáme. Jen poskakují a pokřikují,“ stěžuje si.

Na internetu se studuje i cvičí

Podle listu jsou otevřené pouze podniky, které jsou na zvláštním seznamu schváleném vládou. Kromě potravin a lékáren také třeba obchody s domácími potřebami. Čas od času se před nimi vytvoří fronty.

Obchodní centra, kadeřnictví, restaurace, kulturní instituce, školy nebo třeba sportoviště zůstávají zavřené. Na dodržování zákazů dohlíží policie, diskuse a výmluvy moc nepřipouští. Část života se přesunula do virtuálního světa: smlouvy všeho druhu se podepisují přes internet, po síti se studuje nebo třeba cvičí s trenérem.

Tvrdá čísla
V Izraeli se nakazilo covidem už skoro 292 tisíc lidí.
Více než dva tisíce z nich zemřely.
Země provádí 434 tisíc testů na milion obyvatel, tedy třikrát více než Česko.

Venku se smí sejít nejvýše dvacet lidí, čímž jsou všechna shromáždění a demonstrace opozice prakticky ilegální.

Petice proti uzávěře se plní. Ta bojující za možnost otevřít podniky závislé na zákaznících má už přes 60 tisíc podpisů. „Ekonomika se hroutí stejně jako naděje lidí. Jestli nám vláda neumožní žít a postarat se o rodiny, uděláme to sami,“ pohrozil její autor, majitel telavivské restaurace Tamir Barelko.

Tvrdá opatření v Izraeli: Lidé až na výjimky mohou maximálně 500 metrů od domu

Koronavirus

Na ostrý odpor naráží restrikce také v komunitách ultraortodoxních židů. Střety s policií, odmítání trasování i porušování zákazu shromažďování jsou u nich běžné.

Představují zhruba desetinu izraelské populace, ale také čtvrtinu všech nakažených. Jejich velké rodiny často žijí v malých bytech, muži studují a modlí se spolu. V některých oblastech představují senioři z těchto komunit až 70 procent hospitalizovaných.

Ekonomika strádá

Co mají odpůrci premiéra Benjamina Netanjahua jeho vládě za zlé, je to, že ekonomika strádá. Kabinetu v době epidemie důvěřuje jen asi čtvrtina občanů Izraele. Podle průzkumů se v hodnocení činnosti vlády nejčastěji opakují slova „špatně“ a „amatérsky“.

Za hlavní problém kromě obětí koronaviru považují Iz­raelci nezaměstnanost. Od prvního čtvrtletí se ztrojnásobila na 11 procent, což je nejvíc za minulých 15 let.

Devítimilionový Izrael zamířil do recese a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) počítá se šestiprocentním poklesem ekonomiky a na příští rok odhadla jen dvouprocentní růst.

Uvolňování má mít celkem osm fází
1. fáze uvolňování začne nejspíš za týden a jeho součástí bude například nejen otevření školek, ale také mezinárodního Ben Gurionova letiště a povolení prodeje jídla z okének restaurací.
2. fáze, nejspíš od listopadu, předpokládá snížení počtu nově nakažených pod tisíc a bude znamenat otevření synagog, obnovení neakutního zdravotnictví a návrat dětí do prvního stupně škol.
3. fáze má začít po 15. listopadu a bude zahrnovat znovu­otevření podniků poskytujících služby, tělocvičen, obchodů, nákupních center a venkovních trhů.
4. fáze je podmíněna poklesem nových infekcí na 250 denně a má začít 29. listopadu, umožní znovuotevření kaváren, restaurací a atrakcí.
5. fáze o dva týdny později (13. prosince) by měla zahrnovat znovuotevření hotelů, penzionů i bazénů.
6. fáze (27. prosince) umožní znovuotevření muzeí a obnovení kulturních, volnočasových a skupinových sportovních aktivit.
7. fáze by měla začít 10. ledna a počítá s návratem do učeben dětí na druhém stupni základních škol a studentů do středních škol.
8. fáze uvolňování bude závěrečná a s největší pravděpodobností proběhne ke konci ledna, kdy bude povoleno znovuotevření barů a klubů a bude možné obnovit sportovní zápasy s účastí diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám