Hlavní obsah

Italská vláda chce zakázat o Vánocích půlnoční mše

– Řím

Vláda italského premiéra Giuseppe Conteho chystá Italům nemilé překvapení. Chce ponechat zákaz nočního vycházení i během Vánoc. Opatření, které platí nyní od 22.00 do 06.00, by mělo vypršet ve čtvrtek. Pokud však kabinet dekret o zákazu nočního vycházení prodlouží, znemožní i půlnoční vánoční mše, píše agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Nebudou to Vánoce jako ty v dřívějších letech, musíme si říct pravdu, jsme uprostřed velmi nebezpečné epidemie,“ řekl ministr zdravotnictví Roberto Speranzo. Příslušný dekret má vláda vydat během několika dnů. Na dotaz, zda bude zákaz platit i pro věřící jdoucí na půlnoční mše, uvedl: „Zákaz vycházení je zákaz vycházení.“

Benátky kvůli pandemii odkládají zavedení vstupného. Už potřetí

Cestování

Pro zákaz nočního vycházení během vánočních svátků je také ministr pro záležitosti regionů Francesco Boccia. Podpořit chce také omezení cestování mezi regiony, které se nyní týká jen nejhůře postižených oblastí, i pokračování omezení pro bary a restaurace a jen malé zmírnění pro obchody.

„Musíme slavit Silvestra? Oslavme ho tedy doma,“ řekl Boccia v televizi Rai. „Věřím, že nikdo nechce třetí vlnu, a abychom se jí vyhnuli, je třeba dodržovat sociální odstup,“ dodal.

V Evropě už vypukla bitva o Vánoce

Vánoce

Současná přísná opatření zavedla italská vláda začátkem listopadu, zatím platí do 3. prosince. Do té doby musí vláda vydat nový dekret. Nyní je Itálie rozdělena na tři zóny (červenou, oranžovou a žlutou), do nichž jsou zařazovány regiony podle epidemických kritérií. V celé zemi platí zákaz nočního vycházení, v červené zóně je omezen pohyb lidí i ve dne a zavřena většina obchodů. V červené a oranžové zóně jsou pro veřejnost zavřeny restaurace a bary, které smějí nabízet jídlo jen s sebou.

O opatřeních proti šíření koronaviru pro následující období jednají během pondělí s vládou i šéfové regionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám