Hlavní obsah

V Evropě už vypukla bitva o Vánoce

Právo, mcm, ČTK, DPA

Vlády po celé Evropě zvažují, zda a jak uvolnit opatření přijatá proti koronavirové pandemii. Naopak Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před zmírňováním platných omezení.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Přes veškerá omezení v Berlíně již stojí vánoční strom.

Článek

„Vánoce budou jiné, než jak jsme je znali dříve. Letos si budeme muset udržovat odstup od našich blízkých, místo abychom je objímali,“ prohlásil v neděli podle listu The Daily Telegraph předseda španělské vlády Pedro Sánchez, čímž dal najevo, že oslavy Vánoc budou přísně omezeny.

Oznámil také, že ministerstvo zdravotnictví pracuje na plánu pro „odlišné, ale bezpečné Vánoce“. „Prioritou je vyhnout se třetí vlně,“ podtrhl Sánchez, aniž zmínil konkrétní opatření.

V Německu již boj o podobu vánočních opatření probíhá naplno. Ostré námitky vyvolává zejména návrh omezit počet shromážděných lidí na pět (do toho nespadají děti mladší 14 let). Některé spolkové země se staví i proti navrhovanému zákazu novoročních ohňostrojů.

Očekává se, že kancléřka Angela Merkelová se při jednání se zástupci 16 spolkových zemí domluví, že po prodloužení nynějších omezení do 20. prosince dojde k jejich zmírnění ve vánočním týdnu, tedy od 21. prosince. V té době se mají uvolnit zejména omezení pro cestování a osobní styk, aby se mohly setkat rodiny.

Německo prodlouží karanténu do 20. prosince, podmínky se zpřísní

Koronavirus

Macrona děsí nejistota a beznaděj

Francie očekává, že prezident Emmanuel Macron vyhlásí třífázový plán uvolňování omezení. „Nic není horší než nejistota a pocit nekonečné beznaděje,“ vysvětlil Macron v listu Le Journal du Dimanche.

V první fázi, která začne počátkem prosince, se mají podle vládního plánu znovu otevřít malé obchody. Dál však budou platit různá cestovní omezení. Zavřené zůstanou i bary a restaurace, které se mají otevřít až během druhé fáze, tedy v době vánočních svátků. Až do poslední chvíle nebylo jisté, zda vláda povolí otevřít lyžařská střediska a velká sportoviště.

V této věci jsou Francouzi pod tlakem Italů, kteří jednají se sousedy o sladění pravidel provozu pro lyžařská střediska v Alpách. Cílem iniciativy je zabránit velkým přesunům lyžařů a milovníků zimních sportů mezi jednotlivými alpskými oblastmi.

Řím chce totiž ponechat alpská lyžařská střediska na svém území uzavřená i během vánočních svátků. Podle italského premiéra Giuseppe Conteho přinášejí zimní prázdniny v horách výrazné riziko šíření nákazy koronavirem, a to i v případě, že na sjezdovkách a vlecích budou platit přísná hygienická pravidla.

„Vše, co se točí kolem zimních prázdnin, prostě není kontrolovatelné,“ řekl Conte. Jeho záměr kritizovaly regiony na severu země, tedy v Alpách.

V Itálii mají být i zakázány rodinné vánoční večeře. Zatím vláda jedná o tom, jaká omezení zavede, až počátkem prosince vyprší nynější opatření. Cílem je odradit Italy od setkání s velkým počtem přátel a členů rodiny při vánočních oslavách. „Budou to střídmé Vánoce,“ připustil ministr zdravotnictví Roberto Speranza, podle nějž si země nemůže dovolit další vlnu pandemie.

Italské skiareály budou přes Vánoce nejspíš zavřené. Provozovatelé se bojí finančních ztrát

Cestování

Británie: svátky „nebudou normální“

Britský ministr financí Rishi Sunak počátkem týdne prohlásil, že Vánoce „nebudou normální“. Ale i Británie se kloní ke zmírnění nynějších omezení, tedy k jistému návratu do normality.

Největší zmírnění přijde už 2. prosince, kdy skončí celoanglická uzávěra a podle stavu epidemie budou v různých částech země platit různá pravidla. I tak bude podle premiéra Borise Johnsona konec uzávěry záchranou pro předvánoční nákupy.

Podle listu The Daily Mail se očekává, že na Vánoce se budou moci sejít příslušníci až tří britských domácností, ale jen pokud se během svátků nesejdou s nikým jiným. Bude povoleno cestování a přespání mimo domov.

Johnson v projevu k národu: Budou to veselé, ale opatrné Vánoce

Evropa

Toto uvolnění má platit pět dní, od Vánoc do 28. prosince. Angličtí zdravotníci sice varovali, že každý z těchto dnů bude nutné vyvážit pěti dny přísnějších opatření, to ale Sunak odbyl slovy, že „je těžké být tak přesný“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám