Hlavní obsah

Itálie má problém s nakaženými Bangladéšany

Novinky, mso
Řím

Před deseti dny přiletělo do Říma letadlo z bangladéšské metropole Dháky s 225 cestujícími, z nichž 21 bylo nakaženo koronavirem. Všichni pasažéři skončili v karanténě a Itálie vystavila letům z Bangladéše embargo nejméně do 31. července. Podle zástupců regionu Lazio, pod který Řím spadá, však do země stihly proniknout stovky nakažených Bangladéšanů.

Foto: Profimedia.cz

Testování Bangladéšanů na římském letišti po příletu z Dháky

Článek

Zástupce organizace OKUP zasazující se za práva gastarbeiterů připustil, že někteří Bangladéšané mohli do Itálie přicestovat s falešným negativním testem na covid-19, ačkoli mohli být nakažení. Vyšlo totiž najevo, že některé tamní nemocnice vydávaly falešné negativní testy, aniž by je pacienti vůbec podstoupili.

Bangladéšské ministerstvo zahraničí ale odmítá, že by některý z občanů země cestoval s falešným testem. Je ale podle něj možné, že někteří Bangladéšané v Itálii porušili 14denní karanténu, která je povinná pro všechny cestující mimo eurozónu a schengenský prostor, a tím mohli zavléct nákazu mezi obyvatele Itálie.

Nemocnice v Bangladéši vydaly tisíce falešných negativních testů, majitel prchal přestrojený za ženu

Koronavirus

„Po všech potížích, které jsme tu s koronavirem měli, si nemůžeme dovolit importovat infekci zvenčí,” uvedl po odhalení nakažených z Dháky ministr zdravotnictví Roberto Speranza.

Po Římě ale v tuto chvíli podle zdravotního poradce pro oblast Lazia Alessia D'Amata chodí přibližně šest stovek nakažených Bangladéšanů, které se úřadům nepodařilo včas odhalit.

„K tomuto číslu došli naši experti na základě dat, která jsme získali po příletu letadla z Dháky. Na palubě bylo nakažených 13 procent lidí, zprůměrovali jsme to s počtem letů, které od začátku pandemie přiletěly - nebo měly mezizastávku - z Bangladéše,” vysvětlil pro římský deník Il Messaggero.

Test podstoupí celá komunita

Tento přibližný počet potvrdil v rozhovoru pro Radio 24 i zástupce italského ministra zdravotnictví Pierpaolo Sileri: „Momentálně pracujeme na trasování těchto lidí, abychom mohli otestovat každého, kdo s nimi přišel do kontaktu.”

Region Lazio se tak ve spolupráci s bangladéšským velvyslanectvím rozhodl otestovat celou komunitu Bangladéšanů. Dohromady přibližně 30 tisíc lidí. Testům na přítomnost koronaviru se dosud podrobila šestina celé komunity, nákaza byla zatím zjištěna u 65 lidí.

V souvislosti s přísnějšími opatřeními na letištích je region připraven testovat všechny pasažéry letů z rizikovějších oblastí, za což Itálie zpravidla považuje všechny lety mimo Schengen nebo Evropskou unii. D'Amato ale dodal, že v tomto ohledu bude důležitá kooperace vlády. Testování cestujících z Dháky totiž trvalo dohromady pět hodin a zaměstnalo čtyřicet zdravotníků.

Koronavirus byl v Turíně a Milánu už v prosinci. Prozradily to splašky

Koronavirus

V Bangladéši bylo k pátku potvrzeno 196 323 případů koronaviru a 2496 úmrtí v souvislosti s ním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám