Hlavní obsah

Interferon beta snižuje riziko vážného průběhu covidu-19, akcie výrobce vystřelily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Southampton

Protein interferon beta podávaný v aerosolu výrazně snižuje riziko vážného průběhu covidu-19, uvedla britská farmaceutická firma Synairgen s odvoláním na výsledky klinických testů, které však ještě nebyly oficiálně představeny. Po zveřejnění zprávy hodnota akcií firmy stoupla šestkrát, experti ale varují před přehnaným optimismem.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

Menší britská firma vyvíjí lék, který zatím nese označení SNG01, jde o interferon beta ve formě vhodné pro inhalaci. Podle Synairgenu látka o 79 procent snížila riziko, že by se u nakažených koronavirem SARS-CoV-2 rozvinula vážná forma nemoci vyžadující připojení na plicní ventilaci nebo podání kyslíku. Srovnání poskytli lidé z kontrolní skupiny, kteří dostávali placebo.

Synairgen také tvrdí, že se u těchto nakažených dvakrát až třikrát zvýšila pravděpodobnost zotavení, a to dokonce do té míry, že nemoc neovlivnila jejich každodenní aktivity. Látka podle předběžných závěrů také výrazně snížila u nemocných dušnost a o třetinu zkrátila dobu nutné hospitalizace, v průměru z devíti na šest dnů.

Vyvíjená oxfordská vakcína proti covidu-19 vyvolala dva druhy imunitní reakce

Koronavirus

Do studie bylo zapojeno 101 dobrovolníků, kteří byli přijati k léčbě covidu-19 v devíti britských nemocnicích. Jejich průměrný věk byl 57 let. Polovině byl podán experimentální lék, ostatní dostali placebo.

„Nasazení SNG01 u pacientů s covidem-19 by mohlo představovat průlom v léčbě lidí hospitalizovaných s covidem-19,“ uvedl výkonný ředitel Synairgenu Richard Marsden.

Vedoucí studie Tom Wilkinson poznamenal, že pokud se stejná úspěšnost prokáže i při rozsáhlejších testech, bude nová léčba představovat „obrat ve hře”. Podle jeho týmu může být přípravek ještě účinnější při podání v raném stadiu nemoci.

Mardsen očekává, že Synairgen bude schopen od zimy dodávat „několik set tisíc” dávek měsíčně.

Interferony posilují imunitu

Interferony jsou proteiny vytvářené tělem. Posilují imunitu, protože se navazují na membrány buněk a zvyšují jejich rezistenci vůči virové nákaze, chrání tělo před virovou nákazou obecně. V současnosti se používají především při dlouhodobé léčbě roztroušené sklerózy.

Interferony zmiňuje v přehledu hodnocených léčiv na covid-19 i český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), častěji se používají v kombinaci s antivirotiky pro posílení jejich účinku.

„Interferony mohou stimulovat protivirovou odpověď vrozeného imunitního systému,” uvedl SÚKL.

Spolu s dalšími léky lopinavirem a ritonavirem se interferony beta osvědčily i proti koronaviru MERS.

Podle odborníků ale nejsou výsledky na nový typ koronaviru konzistentní.

Přímo do plic

Nový přípravek je podáván přímo do dýchacích cest ve formě aerosolu. Není to tak docela novinka, protože podávání jiného typu interferonu s označením alfa v inhalační formě je zmíněn už v čínském doporučení pro léčbu covidu-19 z počátečního období šíření nemoci.

Předpokládá se, že přímá dávka proteinu v plicích vyvolá silnější antivirovou odpověď i u pacientů s oslabenou imunitou. „Interferony dále ukazují jistou schopnost potlačovat replikaci viru SARS v laboratoři, jejich skutečný klinický přínos by ale měl být ještě ověřen klinickými studiemi,” uvedl SÚKL.

Podle BBC je možné, že lék bude schválen pro nouzové použití k léčbě pacientů s koronavirem podobně jako antivirotikum remdesivir. Zřejmě se zvýší povolený počet lidí, kterým bude přípravek podáván v rámci testů, jejichž efektivita a bezpečnost bude pečlivě monitorována.

Remdesivir snížil riziko úmrtí na covid-19 skoro o dvě třetiny

Koronavirus

Raketový růst akcií

Po zveřejnění předběžných výsledků začaly akcie Synairgenu prudce růst a v pondělí odpoledne se dostaly na hranici 218 pencí, hodnota společnosti tak stoupla z pátečních 54,5 milionu liber (1,6 miliardy korun) na 326 milionů liber (9,57 miliardy).

Právě proto, že je Synairgen kotovaný na burze, musel ohlásit předběžné výsledky studie. Dosud však závěry nebyly publikovány v odborném časopisu a nebyla zveřejněna ani všechna data z testů. BBC proto napsala, že nemůže potvrdit tvrzení společnosti o úspěšnosti léčby.

Reklama

Výběr článků

Načítám