Hlavní obsah

Hamáček: Dělali jsme vše, ale odpor byl velký

Právo, ada, nig

Místopředseda vlády, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) přiznává, že ačkoli se vláda snaží dělat v boji proti koronaviru, co může, nálada ve společnosti se kvůli různým opatřením zhoršuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Vůbec mě to netěší, jako vláda jsme dělali všechno, abychom epidemii zvládli,“ řekl v úterý v Rádiu Impuls.

Uvedl, že reakce na zhoršující se situaci mohla přijít dřív a mohla být razantnější, ale odpor byl velký. Připomněl ostré debaty ve Sněmovně kvůli prodlužování nouzového stavu a také chování lidí, kteří na jaře opatření dodržovali, ale na podzim se to už nepovedlo.

Uvolňovat se podle Blatného hned tak nebude

Koronavirus

Brutální lockdown si nedovolil nikdo

Hamáček dodal, že přistoupit k „brutálnímu lockdownu“ se neodhodlala žádná země na světě. Jediné, co podle něj vláda mohla udělat, by bylo, nechat lidi doma, zakázat jim chodit i do práce. „To by ale byly tak šílené ekonomické škody, že by se z toho naše země pravděpodobně nevyhrabala,“ řekl.

Odmítl, že by vláda nechávala promořovat lidi. „To rozhodně není strategie vlády,“ řekl s tím, že společnost promořují ti, kteří nedodržují epidemická opatření.

Statistici hlásí nebývale vysoké počty úmrtí

Domácí

„Jediná obrana proti viru je maximální omezení kontaktu mezi lidmi,“ zdůraznil Hamáček a zopakoval, že jedinou cestou ze současné situace je očkování. „Než bude populace proočkovaná, musíme to vydržet,“ prohlásil Hamáček, který prý má pochopení pro naštvanost lidí. Rezignovat na opatření by podle něj ale znamenalo spoustu obětí na životech.

Sám se zatím očkovat nenechal, protože nepatří do kategorie lidí, kteří mají v tuto chvíli přednost. „Nechci nikoho předbíhat,“ dodal Hamáček s tím, že jakmile bude možnost, udělá to.

Senioři a zdravotníci mají být naočkovaní do března, mladí až v létě

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám