Hlavní obsah

Statistici hlásí nebývale vysoké počty úmrtí

Novinky, Jaroslav Soukup, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V druhé polovině listopadu, konkrétně ve 47. týdnu, zemřelo v České republice 3239 osob. Je to už několikátý týden v řadě, kdy počty výrazně převyšují čísla z předchozích let. Čísla korespondují s nárůstem počtu nakažených koronavirem na přelomu října a listopadu, na podrobnější analýzu je však podle statistiků zatím brzy.

Článek

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) umíralo ve 47. týdnu v letech 2015 až 2019 v průměru 2089 osob.

Letos na tento týden (od 16. do 22. listopadu) připadá 3239 úmrtí, přičemž 2798 zemřelých bylo ve věku nad 65 let. V souvislosti s nákazou koronavirem zemřelo za stejnou dobu podle dat ministerstva zdravotnictví 961 lidí.

Vyšší počet úmrtí je znát už několikátý týden v řadě, přičemž dosavadní vrchol představuje přelom října a listopadu - 44. a 45. týden roku.

Chlíbek: V létě se můžeme vracet k normálu

Domácí

„Počet úmrtí za měsíce říjen a listopad je výrazně vyšší než dlouhodobý průměr. Momentální maximum bylo v týdnech od 26. října do 8. listopadu, kdy počet zemřelých každý týden překročil čtyři tisíce, což je přibližně dvojnásobek za stejné období roku 2019,“ řekl Novinkám tiskový mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Tento výkyv koresponduje s nárůstem počtu nakažených na přelomu října a listopadu - 28. října se v Česku s nákazou prokazatelně potýkalo 122 tisíc lidí, 3. listopad je pak dnem s dosud nejhorší statistikou úmrtí na covid-19, když zemřelo 262 nakažených.

Nakolik se na vyšších počtech úmrtí podílel přímo covid-19, bude ale podle statistiků možné přesněji určit až ze statistiky zemřelých podle příčin, kterou vydávají zpravidla jednou ročně. K dispozici jsou prozatím pouze průběžná data.

Kubek: Leden bude drastický

Prezident České lékařské komory Milan Kubek má za to, že souvislost s novým typem koronaviru je zřejmá. Poukazuje na to, že ČR patří v počtu zemřelých na covid-19 v přepočtu na obyvatele k nejhorším na světě, a varuje, že následky epidemie se ještě dostaví. „Zanedbané prevence se v číslech projeví později,” řekl Novinkám.

Domnívá se navíc, že skutečný počet úmrtí v důsledku covidu může být větší, než udávají oficiální čísla. „Teď se udává kolem sto lidí denně, ale podle mého odhadu zemře ještě další třetina lidí v domácím prostředí. Zejména staří lidé se brání tomu, aby se dostali do nemocnice,“ řekl Kubek.

Umírají lidé na covid, nebo s covidem? Resort po měsících zveřejnil data o úmrtnosti

Domácí

Kubek očekává, že čísla porostou i nadále. „Bude to velice drastický leden, kdy zaplatíme obrovskou daň za těch pár dnů, kdy byly otevřené obchody a hospody. Varovali jsme před tím, ale vláda populisticky rozvolnila ve chvíli, kdy nebyla epidemie pod kontrolou,“ uvedl.

„Do 10. ledna budeme mít nemocnice opět zaplněné a lékaři opět nebudou dělat nic jiného než řešit covid,“ doplnil.

Nákaza v ČR je v posledních dnech opět na vzestupu. Za pondělí přibylo 10 811 nových případů, což je zhruba o tři tisíce více než před týdnem.

V souvislosti s epidemií koronaviru je v ČR doposud evidováno 11 302 úmrtí. Uzdravilo se 576 499 osob a 97 401 se aktuálně s chorobou potýká.

Reklama

Související články

Úmrtnost koncem října dále rostla

Statistici aktualizovali data o počtech úmrtí v Česku v jednotlivých týdnech. Prozatím poslední zveřejněné údaje se vztahují ke 43. týdnu a je z nich zjevný...

Výběr článků

Načítám