Hlavní obsah

Halucinace, zmatenost, delirium provází nákazu koronavirem, tvrdí vědci

Vážný průběh onemocnění covid-19, které způsobuje nákaza novým typem koronaviru, provázejí u některých pacientů halucinace a zmatenost, píše BBC. Odvolává se na studii uveřejněnou v odborném časopise The Lancet. Těžký průběh choroby podle vědců zanechá v psychice pacientů stopy i poté, co se uzdraví, varují vědci. Lékaři by se u nich měli zaměřit na depresi, úzkost a posttraumatickou poruchu.

Foto: Moscow News Agency, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vědci vycházejí ze studie pacientů s vážným průběhem nákazy těžkým akutním respiračním syndromem (SARS), ale i viru MERS a nejnověji plicní chorobou covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru SARS-CoV-2. Varovali, že u 33 procent pacientů, kteří přežili nákazu SARS a MERS, se posttraumatická stresová porucha projevila až dva roky od chvíle, kdy byli vážně nemocní.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Tito pacienti uváděli, že během zotavování je provázely traumatické vzpomínky, problémy s pamětí, únava, nespavost a špatná nálada. Studie současně upozorňuje, že zatím není jasné, jak současná pandemie ovlivní duševní zdraví celé populace.

Vědci současně uklidňují, že většina pacientů, zejména těch s mírnými příznaky, netrpí žádnými psychickými problémy.

V Dánsku udělají test na koronavirus každému zájemci. Zdarma

Koronavirus

„Naše analýza více než 3550 případů nákazy koronavirem potvrzuje, že většina lidí netrpí psychickými problémy poté, co se infikovali,“ uvedl spoluautor výzkumu Jonathan Rogers z University College v Londýně.

Ohroženi jsou zejména starší pacienti

Zmatenost, halucinace a delirium jsou obvyklé u starších pacientů s vážným průběhem nákazy, kteří se ocitnou na jednotkách intenzivní péče a dostanou plicní ventilátor. Čím déle tito nakažení zůstávají v nemocnici bez kontaktu s příbuznými, tím horší je jejich stav, tvrdí Rogers. Porucha vědomí, tedy delirium může pokrýt široké spektrum stavů pacientů, od těch, kteří trpí halucinacemi, přes rozrušenost až po stavy nehybného sezení, varuje.

Američané hlásí zlom: testovaná vakcína vyvolala tvorbu správných protilátek

Koronavirus

Ve Velké Británii trpělo zhruba 20 procent nakažených lidí, kteří byli přijati do nemocnice se závažným průběhem choroby chovid-19 zmateností. Tento vývoj potvrdila také Iris Sommerová z univerzitní nemocnice v nizozemském Groningenu. Pacienti s plicní chorobou covid-19, kteří skončili na JIP, byli podle jejích slov „vysoce rizikovou skupinou pro rozvoj akutních psychiatrických poruch, zejména deliria“.

Připomíná, že na rozdíl od těch, kteří přežili nákazu SARS a MERS, se lidé po vyléčení z koronaviru Sars-CoV-2 vracejí do společnosti „v hluboké hospodářské krizi“, kdy některé země „stále blokují a prosazují fyzickou izolaci“. „Tato situace udržuje u nich vysokou úroveň stresu a mohlo by to zvýšit riziko úzkosti a deprese,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám