Hlavní obsah

V Dánsku udělají test na koronavirus každému zájemci. Zdarma

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko od pondělí přešlo na nový model národní testovací strategie proti koronaviru. Testy na přítomnost viru nyní mohou podstoupit i lidé bez příznaků, což dosud nebylo možné. Vláda zřídila v 16 městech bílé stany, kde se lidé mohou nechat dobrovolně a zdarma otestovat. V zemi je dosud 11 166 případů nákazy a 548 úmrtí.

Foto: Reuters

Testování v dánské Kodani.

Článek

„Test mohou podstoupit všichni dospělí a je pro ně zcela zdarma. Chceme zjistit, zda není někde skryté ohnisko nákazy, které by mohlo zvýšit míru infekce v Dánsku,“ uvedl ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. Test je zcela dobrovolný, občané si jen musí přes webový portál zarezervovat termín.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na všech místech bude dostupný pouze PCR test. Ten má za úkol zjistit, zda je v těle testovaného virus SARS-CoV-2 přítomen.

Testy zahájilo Dánsko v pondělí. Pouze v tento den platila podmínka, že testovaní musí být ve věku od 18 do 25 let a bylo pro ně připraveno 600 tisíc testů, uvedl The Local. Jinak bude podle oficiálního webu dánského ministerstva zdravotnictví bude týdenní kapacita zhruba 50 tisíc testů.

Foto: Reuters

Dánská premiérka Mette Frederiksenová si dezinfikuje ruce.

Dánové, kteří se nechají testovat, nebudou muset nic platit. Na kolik korun vyjde testování vládu, není známo. Když se v polovině dubna v pěti dánských regionech otevřelo pět bílých stanů, kde testovali lidi se symptomy koronaviru, financovala jejich provoz Dánská agentura pro infekční choroby částkou 250 milionů dánských korun (asi 929 milionů korun českých).

Druhá vlna koronaviru je velmi nepravděpodobná, říká dánský epidemiolog

Koronavirus

Téměř před měsícem spustilo podobné plošné testování na koronavirus také Česko. Odborníky a vládu zajímalo, do jaké míry virus zasáhl populaci, tedy jak moc je promořená. Testovalo se z kapky krve a výsledek byl znám do patnácti minut, jednalo se ale o rychlotest, jehož cílem bylo zjistit přítomnost protilátek v těle proti viru SARS-CoV-2.

V Dánsku je dosud potvrzených 11 166 případů nákazy a 548 úmrtí. Těchto čísel země dosáhla bez masivního testování a trasování kontaktů. Bylo také první evropskou zemí, která po epidemii covidu-19 znovu otevřela jesle, školky a školy (15. dubna). V pondělí se v zemi znovu otevřely kavárny a restaurace, které byly mimo provoz přes dva měsíce, a do tříd se vrátili žáci druhého stupně základních škol i středoškoláci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám