Hlavní obsah

Francie: Povinná vakcína pro zdravotníky i hasiče

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie od 1. srpna zavádí povinnost očkování proti koronaviru pro všechny zaměstnance zdravotnických zařízení, pečovatelských ústavů a pro hasiče i záchranáře. Předpokládá to zákon, jehož definitivní verzi v noci na pondělí schválil po vleklé debatě francouzský parlament.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Lidé ve Francii proti přísnějším nařízením protestovali.

Článek

Z výsledného textu nakonec vypadlo kontroverzní ustanovení, které by umožňovalo propustit zaměstnance zmíněných institucí, pokud by vakcinaci odmítli. Zákon ale dává možnost pozastavení jejich platu. Norma současně rozšiřuje povinnost lidí prokazovat se tzv. covid pasem, který obsahuje záznamy o očkování, prodělání nemoci covid-19 a testech. Dosud to bylo nutné při návštěvě kin, divadel nebo muzeí.

Od srpna začne platit stejná podmínka pro vstup do restaurací, nákupních center, návštěvu zdravotnických zařízení, při vnitrostátních letech, delších cestách po železnici a také pro cesty na Korsiku a zámořská území Francie. Pro mládež začnou všechny zmíněné podmínky platit až  30. září, kdy už by měl být dostatek vakcín i pro tuto věkovou skupinu.

Jste hlučné ovce, vzkázal francouzský ministr odpůrcům injekcí

Evropa

Národní shromáždění přijalo zákon poměrem 156 ku 60 hlasům, 14 poslanců se zdrželo. Vláda schválenými opatřeními reaguje na prudký nárůst počtu nových případů nákazy koronavirem v posledních týdnech. O víkendu proti covid pasům opět demonstrovaly desetitisíce Francouzů s tím, že omezují jejich svobodu. Prezident Emmanuel Macron však zpřísnění znova obhajoval.

Covid pas by mohl být povinný i do vlaku. Ve Francii i přes protesty přitvrzují

Evropa

„Jakou má vaše svoboda cenu, když mi řeknete ‚nechci být očkován‘, ale zítra nakazíte svého otce, svoji matku nebo mě?“ prohlásil během návštěvy zdravotnického zařízení ve Francouzské Polynésii. „Ve jménu vaší svobody vás může potkat těžký průběh covidu-19 a můžete skončit v nemocnici. Vidíme to všude: když jste očkovaní, jste chráněni a virus už téměř nepřenášíte, případně výrazně méně,“ dodal Macron.

Průzkum: Demonstranti nejsou většina

Francouzská média v této souvislosti upozornila, že demonstranti kritizující covid pasy zdaleka nepředstavují většinu společnosti. Podle průzkumu sociologického institutu Elabe pro televizi BFM TV podporuje očkovací povinnost u zdravotníků 76 procent Francouzů. Jasná většina souhlasí i s rozšířením povinnosti prokazovat bezinfekčnost covid pasem.

Macron naléhal, Francouzi se očkují

Zahraniční

Ministr zdravotnictví Olivier Véran po schválení zákona ujišťoval, že povinnost prokazovat se covid pasem bude platit jen na přechodnou dobu, konkrétně v době nouzového stavu. Vláda původně navrhovala jeho platnost až do 31. prosince, parlament ho však schválil jen do 15. listopadu. Jeho případné prodloužení by museli schválit poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám