Hlavní obsah

Macron naléhal, Francouzi se očkují

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pondělní oznámení prezidenta Emmanuela Macrona o zpřísnění proticovidových opatření, jež zahrnuje i povinné očkování všech zaměstnanců nemocnic a pečovatelů do 15. září, mělo nečekaný účinek: za jediný den se pak registrovalo k vakcinaci rekordních 926 tisíc lidí.

Foto: Philippe Desmazes, ČTK/AP

Prezident Francie Emmanuel Macron

Článek

Rekord včera odhalila aplikace Doctolib, v níž se soustřeďují termíny očkování. Představuje to zvrat poté, co zájem o dobrovolné očkování značně ochabl. Změnu trendu uvítal i ministr zdravotnictví Olivier Véran, když řekl: „Znamená to tisíce zachráněných životů.“

Proti covidu se nechala očkovat většina lékařů ve Francii. Podle úřední zprávy z tohoto měsíce však zatím nebyly očkovány dvě pětiny lidí, kteří pracují v domovech pro staré lidi.

Macron varoval před novou vlnou covidu-19 a ohlásil nové restrikce

Zahraniční

Véran proto včera přitvrdil, když v televizi LCI řekl: „Pokud jste pečovatelé a nenecháte se očkovat, nebudete moci od 15. září pracovat a nebudete dostávat žádné výplaty.“

Ve snaze odrazit kritiky povinného očkování ministr podle listu Financial Times připomněl, že francouzští zdravotníci jsou již povinni nechat se očkovat proti žloutence typu B.

Tlak zesiluje také hrozba kontrol

Macron v pondělí naléhal na všechny Francouze: „Nechte se očkovat. Je to jediný způsob, jak chránit sebe i jiné.“

Tvrdil, že jen tak lze zachránit léto a ekonomiku. Svým tvrzením, že očkování je jedinou cestou k normálnímu životu, nastolil prezident podle britského deníku The Daily Telegraph nepřímo i možnost, že po zdravotnících a pečovatelích může stát tlačit k povinnému očkování také ostatní Francouze.

Rozhodování lidí asi ovlivnilo i Macronovo sdělení, že při návštěvách restaurací, ve vlacích a letadlech či při akcích s více než padesáti lidmi se budou kontrolovat „covidové pasy“.

V Malajsii se nakazil personál vakcinačního centra, přestože byl sám naočkován

Svět

Očkování zdravotníků a personálu domovů pro přestárlé ohlásilo i Řecko. Pro pečovatele platí tato povinnost od 15. srpna, pro zdravotníky od 1. září.

Jak připomněl list Die Welt, povinné očkování proti covidu větší či menší části svých obyvatel zvažují či požadují i další země.

Zatímco v Německu se diskutuje o vakcinaci pečovatelů a školních pracovníků, středo­asijský Tádžikistán již schválil dekret, podle nějž je očkování povinné pro všechny lidi starší 18 let. Dokud tam však nebude dostatek vakcín, zůstane dekret zřejmě kusem papíru.

Žaloby podaly stovky Italů

Plošné povinné očkování fakticky podle Weltu zavedl také jeden evropský stát, maličký Vatikán, a to již v únoru. Tresty za porušení tohoto předpisu zahrnují i možnost propuštění.

V Itálii je od 25. května očkování proti covidu povinné pro lékaře a veškerý zdravotnický personál. Kdo odmítne, riskuje zákaz práce s pacienty. Proti tomu podalo žalobu již 300 lidí. Ve středu by mělo být u soudu první slyšení k některým z nich.

Také vláda Británie v červnu oznámila, že všichni pracovníci a pomocníci v domovech pro přestárlé se musí očkovat. Příkaz ještě musí schválit parlament.

Rekordní počet obětí covidu v Rusku

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin se sice vyslovil proti povinnému očkování, moskevský starosta Sergej Sobjanin ho však přikázal pro sektor služeb. Do poloviny srpna se tak musí očkovat dva miliony Moskvanů. Podobná opatření zavedl i Petrohrad a další ruská města.

Rovněž v USA jsou rozhodnutí o povinném očkování spíše záležitostí měst, jako San Francisca, nebo jednotlivých institucí, hlavně nemocnic.

Některé státy sice povinné očkování nezavedly, svá omezení však nastavily tak, aby se lidé očkovat museli.

V Saúdské Arábii tak budou smět od srpna do veřejné dopravy i do státních a soukromých zařízení včetně škol a míst zábavy jen očkovaní. Také na pracoviště smějí jen lidé, kteří dostali vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám