Hlavní obsah

Firmy chtějí obcházet testování agenturních zaměstnanců, zní z Plzeňska

Právo, Jiří Šolc

Na mapě nakažených koronavirem tmavnou tři okresy v Plzeňském kraji - tachovský, stříbrský a nýřanský. Podle oslovených starostů tamních měst mohou být příčinou vysokých čísel nakažených nedostatečně dodržovaná opatření v průmyslových halách a skladech. Na vině mohou být ale i firmy, které vymýšlejí způsoby, jak testování obejít zejména u agenturních pracovníků.

Článek

„Je problematické, že jsme dostali zprávy, že některé firmy se snaží ty zaměstnance z toho vyčlenit. Třeba tím, že ve středu má proběhnout testování a agenturní zaměstnanci zůstanou všichni doma. Další věc, kterou jsme zjistili, je, že firmy začínají čím dál více motivovat zaměstnance, aby chodili do práce celý měsíc, že za to dostanou finanční bonus. To je pro některé z nich velmi lákavé a klesá tak ta společenská odpovědnost,“ uvedl starosta Stříbra Martin Záhoř (ANO).

Stříbro také oficiálně apelovalo na firmy ve výrobních zónách v tom smyslu, aby dodržovaly hygienická nařízení. „Také jsme tam zaslali cizojazyčné texty, které upozorňovaly na tyto záležitosti, protože tam dost často hraje roli jazyková bariéra,“ dodal starosta.

Policie v Plzeňském kraji rozdávala řidičům pokuty za nedodržování opatření

Krimi

Podle něj je také problém, že se někteří lidé dostávají na finanční dno. „Nevědí, jestli mají zničit sami sebe a svoji rodinu, na základě toho, že nemají finanční prostředky, nebo jestli mají riskovat to, že na černo dělají. Lidsky to dovedu pochopit, byť jako šéf krizového štábu obce s rozšířenou působností to samozřejmě dovolovat nemůžu, ale je takových případů víc a víc,“ sdělil Záhoř.

Podle starosty Tachova Ladislava Macáka (Patrioti Tachova) je pro region nejdůležitější otestovat průmyslovou lokalitu na Nové Hospodě. Oficiální informace hovoří o čtyřech tisících zaměstnanců, Macák jejich počet odhadl s okolními továrnami na více než dvojnásobek. Z toho je podle něj zhruba 70 procent agenturních.

Na Sokolovsku řeší, proč tam uzávěra nezabrala jako v ostatních okresech

Domácí

„Pracuje tam velká riziková skupina agenturních pracovníků, o kterých nevíme vůbec nic. Kde bydlí, kolik jich žije přímo v Tachově, jestli se budou testovat, zkrátka nic. Žijí po deseti, po 12,“ uvedl Macák.

Asi třetina bytů v Tachově, v bytových i rodinných domech, je obsazená zahraničními dělníky z průmyslových zón. „V pondělí jsem se dozvěděl od ředitele Krajské hygienické stanice v Plzni, že mají povinnost testovat i pracovní agentury, kdo to ale bude kontrolovat, to nevím,“ dodal starosta.

Hranice mezi okresy stojí v cestě i tramvaji

Domácí

Nýřanský starosta Jiří Davídek (BEZPP) si počty pozitivních lidí vysvětlit neumí. „Není u nás ubytováno větší množství zahraničních pracovníků. Neumím si ta čísla vysvětlit,“ uvedl.

„Nemám informace o tom, že by se ve firmách nebo na ubytovnách v těchto okresech tvořil nějaký klastr. Velice těžko se to určuje. Ani když probíhalo mobilní testování armádou, tak v této oblasti nebyla zjištěna nějaká enormně větší čísla nakažených než jinde,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni Jitka Průchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám