Hlavní obsah

Na Sokolovsku řeší, proč tam uzávěra nezabrala jako v ostatních okresech

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba od stejné chvíle, kdy bylo ve třech okresech v polovině února zavedeno omezení pohybu, začala ve dvou z nich - na Chebsku a Trutnovsku - epidemie koronaviru slábnout. Na Sokolovsku, které s Chebskem sousedí, si ale na příznivější vývoj museli počkat o něco déle. Právem oslovení představitelé veřejné správy to přičítají tomu, že epidemie tam vrcholila o něco později.

Článek

„Vysvětluji si to tím, že Cheb byl takových čtrnáct dní, týden před námi, takže já pevně doufám, že se začne příští týden projevovat větší zlepšení i u nás. Nejsem ale odborník, takhle to ale cítím,“ uvedla na dotaz Práva starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

Epidemie v okrese podle ní stagnuje. „Radikálně se tu počet nemocných nezvyšuje,“ poznamenala.

Podobně vidí důvody trochu odlišného vývoje i krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März (VOK). „I ve statistických datech bylo vidět, jak šla epidemie postupně ze západu na východ,“ popsal März s tím, že epidemie nejdříve zasáhla Chebsko a teprve následně Sokolovsko.

Přísné opatření zabralo. První uzavřené okresy na koronavirových mapách blednou

Domácí

Krajští hygienici evidovali v osmém týdnu (22. až 28. února) na Sokolovsku 1272 případů nákazy a v devátém (1. až 7. března) 1128. Na Chebsku pak v osmém 1127 a v devátém 732.

Mluvčí karlovarských krajských hygieniků Michaela Zajíčková nechtěla o důvodech pomalejšího opadání nákazy na Sokolovsku spekulovat. „To vám nemohu říct. Nemáme k tomu žádné vysvětlení,“ uvedla.

März celkové zlepšení přičítá protiepidemickým opatřením včetně omezení pohybu. Pro Trutnovsko na severu a Chebsko a Sokolovsko na západě Čech vyhlásila vláda od 12. února uzávěru - lidé nesměli až na výjimky tyto okresy opouštět nebo do nich cestovat.

„Každá epidemie někdy kulminuje, to znamená, že ten vrchol v těchto okresech již byl a nyní se přesunuje. Nyní je ve zbytku republiky,“ uvedl zastupitel.

Ekonom Peterka: Bez omezení průmyslu můžeme mít lockdown až do léta

Ekonomika

„Pravděpodobně to bude nyní kulminovat jinde, ale ne tak razantně jako na Chebsku a Trutnovsku, protože se mezitím přijala ochranná opatření,“ poznamenal März v narážce na to, že od března podobné restrikce vyhlásila vláda i pro zbytek území Česka.

I když došlo v kraji zlepšení, nedá se podle něj nyní stoprocentně říct, že by to bylo v regionu dobré. „Zatím, co vidím v nemocnicích, tak intenzivní lůžka jsou zde plně obsazená, protože těžkých případů je pořád hodně,“ dodal März.

Reklama

Výběr článků

Načítám