Hlavní obsah

Firma Johnson & Johnson dočasně omezila dodávky vakcín do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson dočasně omezila dodávky své vakcíny proti covidu-19 do zemí Evropské unie, sdělil to mluvčí Evropské komise. Unijní exekutiva čeká, že se firma brzo navrátí k pravidelné výši dodávek. Brusel nadále počítá s tím, že do konce prázdnin dostane vakcínu 70 procent všech dospělých obyvatel EU.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Společnost Johnson & Johnson zažádala v USA o mimořádné použití vakcíny

Článek

Vakcína americké společnosti je dosud poslední ze čtyř schválených preparátů, kterými unijní země na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) očkují své obyvatele. Členské státy ji začaly používat v polovině dubna a do konce června měly dostat 55 milionů dávek.

„Členské země byly informovány o určitých zpožděních v dodávkách vakcíny Johnson & Johnson a daly najevo své obavy,“ sdělil mluvčí. Dodal, že komise očekává brzký návrat k dohodnutému množství a že by současný výpadek neměl ohrozit splnění domluveného objemu pro celý letošní rok.

Americká firma na několik dní pozdržela své dodávky již v samém začátku distribuce. EMA tehdy zkoumala souvislost mezi velmi vzácným výskytem krevních sraženin a očkováním. Agentura tehdy přímou souvislost nevyloučila, vakcínu však označila za bezpečnou a účinnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám