Hlavní obsah

Přehledně: Evropské země zpřísňují opatření proti koronaviru

Kvůli rostoucím případům nově nakažených koronavirem SARS-CoV-2 se zpřísňují opatření nejen v České republice, ale také v dalších evropských zemích včetně Rakouska a Belgie.

Foto: Riccardo De Luca, ČTK/AP

Prodejce ryb v Římě s rouškou

Článek

Rakousko kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem od pátku zpřísňuje pravidla pro nošení roušek. Nově se musejí povinně nosit v samoobsluhách, v bankách a na poštách. Dál bude platit i stávající pravidlo nosit zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, ve zdravotnických zařízeních, v lékárnách a v kadeřnictvích.

Od lidí přijíždějících do země z rizikových oblastí přes hranice se Slovinskem a Maďarskem budou rakouské úřady požadovat potvrzení o negativním testu na virus SARS-CoV 2. Ve čtvrtek v Rakousku bylo potvrzeno 170 nových případů, což je nejvíce od 11. dubna.

Také v Belgii budou od soboty 25. července platit zpřísněná opatření kvůli opětovnému šíření koronaviru. Povinné budou roušky i venku na rušných obchodních třídách a tržištích. Dosud byly roušky povinné jen v hromadné dopravě, v obchodech, v kinech a muzeích nebo v kostelech.

V restauracích a kavárnách je nebudou muset hosté mít jen u stolů. Budou ale muset nechávat na sebe personálu kontakt. Ve čtvrtek to oznámila premiérka Sophie Wilmesová. Zakazuje se i noční prodej a nesmějí se konat veletrhy a konference. Při zhoršení situace není vyloučeno ani omezení pohybu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Žena s rouškou před Westminsterským mostem v Londýně.

V Belgii od 13. července roste počet případů nákazy za sto na 370 zaznamenaných 20. července. Mezi 13. a 19. červencem tam průměrná denní bilance činila 193 nových případů nákazy. Země s celkem 64 627 případy a 9808 mrtvými patří k nejpostiženějším v Evropě na počet obyvatel.

Ve Francii bylo tento týden nařízeno povinné nošení roušek v zakrytých veřejných prostorech poté, co se vyskytlo několik lokálních ohnisek nákazy. Týká se to nejen prostředků hromadné dopravy, ale také obchodů, kin, muzeí a kostelů, uvedl web Republicanworld.

Vstup do obchodů pouze s rouškou platí od pátku i v Anglii, kde musejí mít lidé od 15. června roušky ve veřejné dopravě a při návštěvě zdravotnických zařízení. Výjimku mají pouze děti do deseti let. Lidem, kteří při nakupování zakrytí obličeje odmítnou, hrozí pokuta ve výši až 100 liber (2900 Kč).

Tvrdá omezení ve Španělsku

Španělské regiony, s výjimkou madridského regionu a Kanárských ostrovů, už v předchozích dvou týdnech zavedly povinnost nosit na veřejnosti roušky kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy, která stoupá poslední tři týdny. Ve čtvrtek přibylo 971 případů, především v Aragonii a v nyní nejvíce postiženém Katalánsku.

V Andalusii se roušky musejí nosit i na plážích. Vedení madridského regionu, kde přibylo sto nakažených, zatím povinně nošení roušek nevyžaduje, nicméně je doporučuje, a to i v soukromí při návštěvách cizích lidí.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Žena s rouškou na kanárské pláži Las Canteras, kde povinné nejsou.

V nejvíce postiženém Katalánsku se postupně uzavíraly některé oblasti v regionech Lleida a Segria a v obci L´Hospitalet de Llobregat u Barcelony, což postihlo přes 300 000 lidí, kteří nemohou opouštět města a ven mohou chodit jen při vyřizování nezbytných záležitostí.

Nově je v karanténě galicijské třicetitisícové město Totana. Od příštího týdne budou muset všichni, kdo přijedou do této oblasti na severozápadě Španělska z rizikových oblastí i států, tamním úřadům nahlásit adresu pobytu. Opatření se týká i vracejících se obyvatel. Omezení pohybu platí i v části Baskicka.

I Chorvatsko zažívá od druhé poloviny června nárůst nových případů nákazy. V posledních dvou týdnech přibývá v zemi s více než čtyřmi miliony obyvatel v průměru kolem stovky infikovaných denně. Nejvíc nakažených hlásí vnitrozemský region Záhřeb a Osijek a přímořská oblast Splitu. Chorvatské úřady proto opět zavedly povinnost nosit roušky v obchodech či prostředcích veřejné dopravy. Omezení se týkají i některých hromadných akcí. Na plážích platí nutnost udržovat odstup.

V Itálii, kde se nákaza objevuje už jen v lokálních ohniscích a denní přírůstky počtu nakažených se pohybují mezi 200 a 300, platí nejméně do 31. července povinnost nosit roušku v obchodech, vlacích, muzeích, kostelech a dalších uzavřených prostorech. Na plážích musejí lidé udržovat odstup, v praxi se však toto opatření příliš nedodržuje. Češi mohou do země vstupovat bez omezení.

Řecko s 10,7 milionu obyvatel v posledních dnech hlásí zhruba dvě desítky nových případů denně. Čeští turisté mohou cestovat do Řecka bez udání důvodu, po příletu se ale musí podrobit namátkovým testům na koronavirus. Všichni cestující musí před cestou vyplnit elektronický formulář. Pokud přijíždějí po silnici, musejí mít od 15. července negativní test na covid-19. Roušky jsou nadále povinné ve veřejné dopravě, muzeích a na archeologických nalezištích. V restauracích a barech je nutné dodržovat odstup nejméně 1,5 metru.

Roušky jsou nadále povinné v Rusku ve veřejné dopravě a v uzavřených veřejných prostorách

Reklama

Výběr článků

Načítám