Hlavní obsah

Epidemii koronaviru na svědomí nemáme, tvrdí šéf laboratoře ve Wu-chanu

Šéf institutu virologie v čínském Wu-chanu Jüan Č'-ming odmítl obvinění, že jeho zařízení by mohlo mít na svědomí pandemii nového typu koronaviru Sars-CoV-2. Tyto zprávy jsou podle něj založeny „jen na spekulacích“ nikoli „na důkazech nebo znalostech“.

Foto: Wang Yuguo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Vím, že je to nemožné,“ řekl v sobotním vysílání televize CGTN. Oznámil, že nikdo ze zaměstnanců laboratoře nebyl infikován. Jeho tým přesně věděl, „jaký výzkum v ústavu probíhá a jak institut nakládá s viry a vzorky“.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Mezi Spojenými státy a Čínou se rozhořel spor ohledně původu pandemie Sars-CoV-2. Zdroj viru totiž stále zůstává zatím záhadou. Americká televize FoxNews ve středeční reportáži uvedla, že koronavirus způsobující nemoc covid-19 může pocházet z wuchanské laboratoře. Za jeho vývojem ale podle stanice nestála snaha Pekingu vytvořit biologickou zbraň, ale spíše se Čína snažila dokázat, že má stejné schopnosti identifikovat a likvidovat viry jako Spojené státy.

Trump: Zjišťujeme, zda koronavirus pochází z wuchanské laboratoře

Koronavirus

Podle reportáže se v laboratoři, kde se provádí experimenty s viry, v důsledku nedostatečných bezpečnostních opatření někdo koronavirem nakazil, a nákaza se pak objevila na nedalekém tržišti, kde se prodávají divoce žijící zvířata.

Koronavirus se poprvé objevil už loni v září, tvrdí britští vědci

Koronavirus

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že je nutné si položit otázku, jestli rozšíření koronaviru byla „chyba, která se vymkla kontrole“, anebo jestli to byl důsledek vědomého jednání. „Pokud to byla chyba, budiž, chyby jsou chyby. Pokud jsou ale za to vědomě odpovědní, pak by samozřejmě měli nést následky,“ řekl Trump. Neupřesnil, jaké akce by mohly Spojené státy proti Pekingu podniknout.

Podle Trumpa byly vztahy USA a Číny dobré, „dokud (Číňané) neprovedli tohle“.

Pomáhají, nebo škodí? Lékaři se přou o účinnost plicních ventilátorů v boji s koronavirem

Koronavirus

Austrálie bude požadovat mezinárodní vyšetřování, které by objasnilo původ nového typu koronaviru a jeho rozšíření. Ministryně zahraničí Marise Payneová se připojila ke kritice Číny a řekla, že nedůvěřuje tomu, jak země o situaci informuje.

Wuchanský institut virologie, který je podporovaný státem, tvrzení, že byl koronavirus uměle vytvořen v jedné z jeho laboratoří, už v únoru odmítl.

Jüan Č'-ming uvedl, že laboratoř dostala vzorky neznámého viru poprvé 30. prosince a 2. ledna vědci dekódovali jeho genom. Informace byly poté zveřejněny 11. ledna Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Reklama

Výběr článků

Načítám