Hlavní obsah

Důvěrou v českou ekonomiku pandemie silně otřásla

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra v českou ekonomiku v dubnu prudce poklesla. Oproti březnu se souhrnný indikátor důvěry propadl o 19,6 bodu na 74,8 bodu. To je největší meziměsíční pokles od roku 2003, kdy Český statistický úřad (ČSÚ) začal důvěru sledovat.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra v ekonomiku

Článek

Ve službách je důvěra v ekonomiku nejnižší od počátku sledování, v průmyslu byla naposledy nižší v březnu 2009, kdy vrcholila světová finanční krize.

„Podnikatelé čelí obrovskému poklesu poptávky a ani z odpovědí na očekávaný vývoj v příštích třech měsících nevyplývá, že by se mohla v krátkodobém horizontu vrátit na úroveň před zavedením mimořádných opatření,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Spotřebitelé hodnotí ekonomickou situaci nejhůře od ledna 2013. „Mezi spotřebiteli rezonovaly ze všeho nejvíce obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, výrazně se však zvýšily i obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace jejich vlastní finanční situace,“ dodal Obst.

Po koronavirové recesi může přijít druhá krize. Mnohem horší

Koronavirus

„Průzkumy potvrzují, že ekonomika zažívá v souvislosti s pandemií koronaviru následnými opatřeními naprosto bezprecedentní šok a důvěra podnikatelů i spotřebitelů atakuje historicky nejnižší hodnoty. Bohužel, ani očekávání pro nejbližší měsíce nejsou příliš optimistická,“ komentoval situaci předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Spotřebitelská nedůvěra může prohloubit krizi

„Není překvapením, že se spotřebitelská i podnikatelská důvěra propadla. Udivující je ale bezprecedentní hloubka propadu,” konstatovala ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

„Obávám se, že právě spotřebitelská nedůvěra bude významným faktorem prohloubení následující krize. Lidé se prostě ještě více budou bát a to zabrzdí ekonomické oživení. Navíc není jisté, zdali se hospodářství naplno nastartuje po odeznění vládních opatření a větší jistotu zcela jistě nepřináší ani nesystematická podpora vlády směrem k podnikům, která je administrativně příliš náročná,” uvedla dále Mücková.

Data ČSÚ sbíral v první polovině dubna a plně se do nich promítají aktuální vládní opatření proti šíření nemoci covid-19.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám