Hlavní obsah

Druhá vlna koronaviru je velmi nepravděpodobná, říká dánský epidemiolog

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé státy se připravují na druhou vlnu koronaviru. Nepatří mezi ně Dánsko, kde místní vláda zveřejnila, že země bude více testovat a mapovat šíření viru. Podle hlavního epidemiologa země Kåreho Mölbacka je „velmi nepravděpodobné“, že by Dánsko zasáhla druhá vlna pandemie.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Instrukce pro návštěvníky kodaňského parku

Článek

„V tuto chvíli už máme o koronaviru tolik informací, že je nepravděpodobné, že bychom čelili druhé vlně pandemie,“ řekl Mölback na brífinku novinářům. Epidemiolog také dodal, že pandemie zatím nikde podruhé nezaútočila. Zvyšující se čísla u některých států přičítá postupnému uvolňování opatření.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Právě Dánsko bylo jednou z prvních zemí, které začaly restrikce uvolňovat. Už v polovině dubna otevřelo školy, ale i kadeřnictví, masážní a kosmetické salony či další služby, které zahrnují úzký fyzický kontakt mezi poskytovatelem a klientem. Tento týden Dánsko spustilo už druhou fázi uvolňování opatření, otevřít by tak měly restaurace i nákupní centra.

Nárůst nových případů v Dánsku se i přes otevření škol a dalších zařízení zpomaluje a nyní je kolem 0,7 procenta. „Křivka nakažených je stále sestupná. Ruku v ruce s novou strategií testování jsem si poměrně jistý, že se druhé vlně vyhneme,“ uvedl Mölback.

V zemích, které vsadily na benevolenci, pandemie koronaviru slábne

Koronavirus

Dánsko, kde žije 5,8 milionu obyvatel, má podle dat Univerzity Johnse Hopkinse 10 591 potvrzených případů a 533 úmrtí. Podle Světové zdravotnické organizace se druhé vlně koronaviru mohou státy vyhnout, pokud budou restrikce uvolňovat pomalu a plynule.

Reklama

Výběr článků

Načítám