Hlavní obsah

Drogové kartely kvůli pandemii přichází o miliony dolarů

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru se dotkne ekonomiky celého světa. Výjimkou nejsou ani drogové kartely, které covid-19 stojí miliony dolarů. Všelijaká opatření totiž znesnadnila praní špinavých peněz a také přesun hotovosti přes hranice, uvedla stanice NBC.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Zabavená balení pervitinu

Článek

„Aktivity drogových kartelů jsou nyní zřetelnější než před třemi měsíci, kdy pandemie v USA začala,“ řekl zvláštní agent Bill Bodner, který má na starosti Úřad pro potírání drog (DEA) v Los Angeles.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kartely, které jsou ve městě za normálních okolností téměř neviditelné, mají problémy s praním peněz a pohybem po městě kvůli nařízení, podle kterého se Kaliforňané mají zdržovat doma, pokud nutně nemusí do obchodu nebo k lékaři.

Od začátku pandemie v USA zabavili federální agenti více drog než obvykle. Jen první týden v březnu v Los Angeles zadrželi více než dvojnásobek (10 milionů dolarů; cca 251 milionů korun) peněz než o rok dříve (4,5 milionu dolarů; 113 milionů korun).

Akce maďarské speciální jednotky odhalila drogy i luxusní bydlení

Evropa

Podobný úspěch zaznamenali také pracovníci DEA na východním pobřeží USA. V New Yorku se počet zadržených peněz téměř ztrojnásobil. Zatímco na západním pobřeží mexické kartely perou peníze přes výrobní podniky, na východě se spoléhají na spolupráci s asijskými zločineckými organizacemi a elektronický převod peněz z Číny se hůře stopuje. „Proto nás překvapuje, že v New Yorku máme mnohem větší úspěch,“ řekl šéf místní DEA Ray Donovan.

Agent jako jeden z důvodů označil uzavřené obchody. Kartely teď podle něj nemají peníze kde prát a finance se tak hromadí. Proto při úspěšném zátahu zadrží agenti více peněz než obvykle.

Ztráta peněz donutila kartely také zvýšit cenu za drogy. Například v New Yorku se cena marihuany zvýšila o 55 procent, kokainu o 12 procent a heroinu o 7 procent. „Agenty jsme vyhnali z kanceláří a všichni teď pracují v ulicích,“ uvedl Donovan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám