Hlavní obsah

Do Slovinska se dá jet bez negativního testu, Českou republiku vrátilo mezi bezpečné země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Ljubljana

Slovinsko vrací od úterý Českou republiku na seznam bezpečných zemí. V žlutém seznamu méně bezpečných zemí zůstane jen Moravskoslezský kraj, informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Petříček před budovou Pražského hradu

Článek

„V tuto chvíli ověřujeme přesné detaily. Mohou být namátkové kontroly, mohou pokračovat některé kontrolní akce, jestli toto nařízení je dodržováno. Ale já bych především chtěl apelovat na naše občany, aby se chovali zodpovědně, aby především tyto podmínky plně respektovali, abychom se nedostali do nějakých problémů v budoucnu,” doplnil Petříček.

„Vláda se na dnešním zasedání rozhodla vrátit Francii a Českou republiku na zelený seznam od 7. července, jen Moravskoslezský kraj zůstane na žlutém seznamu,“ uvedla slovinská vláda.

Dodala, že rozhodla na základě vyhodnocení epidemiologické situace ve Francii a v ČR ze strany Národního institutu veřejného zdraví. Na zeleném seznamu bude od 7. července 23 zemí. Chorvatsko, které bylo ze zeleného seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy vyřazeno minulý pátek spolu s Českou republikou a Francií, se na zelený seznam nevrací.

Petříček: Situace s cestováním na Kypr a do Slovinska se do týdne nevyřeší

Koronavirus

Přesun na žlutý seznam pro české občany znamenal, že po příjezdu do Slovinska museli do dvoutýdenní karantény, pokud neměli maximálně 36 hodin starý negativní test na covid-19. Test nepotřebovali lidé, kteří Slovinskem pouze projížděli.

Slovinsko má problémy s migrujícími pracovníky z Balkánu, zejména s lidmi Bosny a Hercegoviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám