Hlavní obsah

Do nemocnic na Karlovarsku se přihlásilo 134 dobrovolníků – lékařů i sester

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarskému kraji se přihlásilo v souhrnu 134 dobrovolníků z řad lékařů a zdravotních sester z ambulantní sféry, kteří chtějí dobrovolně pomoci v přetížených nemocnicích v regionu. Kraj proto nebude zatím vydávat a doručovat nařízení pracovní povinnosti, jak mu to umožňuje mimořádné vládní opatření.

Foto: Novinky

Archivní snímek.

Článek

Kraj ve čtvrtek nejdříve vyzval nemocnice v regionu, aby specifikovaly počty lékařů a zdravotních sester, které jim chybí a potřebovaly by je na doplnění vlastních personálních kapacit.

Z tohoto průzkumu vzešlo, že čtyři nemocnice v kraji potřebují v součtu 35 lékařů a osmdesát zdravotních sester. Zároveň měla zdravotnická zařízení v regionu do půlnoci kraj písemně informovat o počtech lékařů a zdravotních sester, kteří by mohli podle nařízení vlády v nemocnicích pomoci.

Nemocnice v Karlovarském kraji budou poskytovat už jen nezbytnou péči

Domácí

„V seznamech od obeslaných zařízení má krajský úřad přes sedm set osob,“ prozradila mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Kraj přitom ve výzvě ambulancím mimo jiné uvedl, že by uvítal nejdříve nástupy lékařů a sester na výpomoc přetíženým nemocnicím na základě dobrovolnosti. Výzva se očividně setkala s pochopením. „Sto třicet čtyři uvádí, že by nastoupilo do nemocnic dobrovolně. Z těch 134 je 47 lékařů, zbytek sestry,“ upřesnila mluvčí kraje s tím, že kraj nyní bude dobrovolníky obvolávat a předá jim kontakty na personální oddělení nemocnic.

Vláda vyhlásila pracovní povinnost pro zdravotníky z ambulancí

Domácí

Počkat chce do úterý, kdy by chtěl kraj vědět, kolik z přihlášených skutečně do nemocnic nastoupilo. „Někteří z nich už nějaký úvazek v nemocnici mohou mít,“ poznamenala Pavlíková.

Nařízení se dříve s ohlasem nesetkalo

Před časem nařídil kraj pracovní povinnost zhruba stovce zdravotních sester, ale ve skutečnosti jich nakonec nastoupilo jen pár desítek. Řada z nich totiž byla nemocná, v karanténě nebo doma s dětmi. „V první řadě tedy komunikujeme s dobrovolnými zdravotníky, nařízení pracovní povinnosti zatím nedoručujeme,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám