Hlavní obsah

Vláda vyhlásila pracovní povinnost pro zdravotníky z ambulancí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda vyhlásila ve středu pracovní povinnost pro specialisty a zdravotníky z ambulancí. Pomoci mají lékařům a sestřičkám v péči o pacienty. Na Twitter to napsal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

TK po jednání vlády 03.3.2021Video: ČTK

 
Článek

„Nemocnice jsou na pokraji sil, vláda proto vyhlásila pracovní povinnost pro specialisty a zdravotníky z ambulancí, aby pomohli vyčerpaným lékařům a sestřičkám v péči o pacienty,” uvedl ministr na Twitteru.

„Situace je opravdu kritická, na záchranu životů je potřeba zapojit všechny rezervy, které máme. Všem zdravotnickým zařízením, která se nepodílí na pomoci o péči s covidovými pacienty, může být od čtvrtka nařízena pracovní povinnost,” uvedl k tomu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nařídit ji mohou hejtmani a primátor Prahy.

Nemocnice v Karlovarském kraji budou poskytovat už jen nezbytnou péči

Domácí

Povinnost se podle něj nebude vztahovat na lékaře v prvním kontaktu. „Ti budou nyní jediní, kteří se budou starat o primární péči,” dodal s tím, že všechna péče, kterou lze odložit, se odloží.

Blatný také zvažuje možnost povolání mediků do nemocnic. Vzhledem k jejich studijním povinnostem k tomu zatím nepřikročil.

Vláda tím řeší nedostatek personálu v nemocnicích, které se potýkají s rekordním počtem hospitalizovaných na koronavirus.

Lůžka pro pacienty v zahraničí

Postupně ale dochází i nemocniční lůžka, s tím by mohly Česku pomoci okolní země. ČR dojednala například 19 míst pro české pacienty s covidem-19 v Německu. „Nabídku 20 míst předložilo Švýcarsko, nabízí i odvoz vlastním letadlem,” řekl dříve Hamáček.

Česko už to samo nezvládá, využilo pomoci Německa

Domácí

Kvůli nedostatku nemocničních kapacit Pardubický kraj v úterý dokonce vyhlásil stav hromadného postižení osob. K němu se přidaly následně i další nemocnice.

Epidemiologická situace se v posledních týdnech opět zhoršuje. Například za úterý přibylo 16 641 nových případů koronaviru, což je asi o 800 více, než bylo minulý týden, a současně nejvíce od 6. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám