Hlavní obsah

Nemocnice v Karlovarském kraji budou poskytovat už jen nezbytnou péči

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Již pouze neodkladnou a nezbytnou péči podle svých dostupných sil a prostředků budou nyní poskytovat všechny čtyři nemocnice v Karlovarském kraji. Důvodem je vyčerpání personálních i technických možností nemocnic v souvislosti s množstvím pacientů s covidovým onemocněním. Vyplynulo to z jednání bezpečnostní rady kraje.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Pacient s nemocí covid-19 na jednotce intenzivní péče nemocnice v Sokolově.

Článek

„Akutní poskytovatelé lůžkové péče na území Karlovarského kraje vyčerpali své personální a technické možnosti v poskytování péče v právním rámci legislativy České republiky,“ uvedl po skončení jednání bezpečnostní rady kraje karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Zástupci Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a nemocnice v Chebu, a dále nemocnice v Sokolově a Ostrově upozornili, že nemocnice budou poskytovat výhradně péči neodkladnou a nezbytnou dle dostupných sil a prostředků,“ pokračoval Kulhánek.

Vakcíny poslané ze Saska dorazily do Karlovarského kraje

Domácí

Bezpečnostní rada a krizový štáb projednávaly také stav hromadného postižení osob. Ten ale vyhlášen nebyl. Mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková upozornila, že hromadné postižení osob je vnitřní přepis, který nemůže vyhlásit krizový štáb. „Hromadné postižení osob je vnitřním opatřením poskytovatelů zdravotních služeb, které vychází ze zákona o zdravotnické záchranné službě a z prováděcích předpisů, a prakticky jde jen o konstatování aktuálního stavu mimořádné události či krizové situace,“ uvedla mluvčí kraje s tím, že byl s touto informací seznámen krizový štáb kraje.

Počet volných akutních lůžek se v nemocnicích v kraji pohybuje již řadu týdnů v řádu jednotek, a to jenom díky převozům pacientů do jiných nemocnic v republice. Jenže nemocnice se plní i jinde a volná místa se vyhledávají již jen obtížně.

V Karlovarském kraji je volných osm procent lůžek s kyslíkem, což je asi 26 pro covidové pacienty a 26 pro necovidové. Na JIP ale není žádné volné lůžko pro covidové pacienty.

Karlovarské krajské zastupitelstvo žádalo o uvolnění státních hranic pro převoz pacientů do Německa, ale to dosud vláda odmítala. Až ve středu připustila, že by mohlo být převezeno do Saska a Bavorska celkem 19 pacientů. Podle mluvčí ostrovské a sokolovské nemocnice Markéty Singerové ale bude tato možnost spuštěna až ve chvíli, kdy nebude volné žádné akutní lůžko v nemocnicích v Karlovarském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám