Hlavní obsah

Do měsíce je v Německu 10 milionů nakažených, varují epidemiologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pokud se nebudou dodržovat nařízení proti šíření koronaviru SARS-CoV-2 přijatá německou vládou a země je případně ještě nezpřísní, během měsíce bude v zemi až deset milionů nakažených. Prohlásil to Lothar Wieler, prezident berlínského Ústavu Roberta Kocha, což je německý spolkový ústav pro kontrolu a prevenci nemocí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Berlíně chodí bez roušek, ani policisté si obličej nezakrývajíVideo: Reuters

 
Článek

„Máme exponenciální epidemii,“ prohlásil Wieler. Počet případů za 24 hodin podle Institutu Roberta Kocha narostl o rekordních 2801 na 10 999 případů. Mrtvých na nemoc Covid-19 je podle úřadu 20. Wieler proto vyzval Němce, aby zásadně omezili své sociální kontakty, protože se virus přenáší z člověka na člověka.

Odborníci vycházejí z toho, že by se virem mohlo infikovat 60 až 70 procent obyvatel. Z celkových 83 milionů Němců by to znamenalo, že se nakazí 50 až 58 milionů lidí. Nadějí je, že díky drastickým opatřením by se šíření nákazy co nejvíc zpomalilo, aby bylo pokud možno co nejméně nemocných naráz a nezkolaboval zdravotnický systém.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Wieler již delší dobu varuje před přetížením kapacit jednotek intenzivní péče v nemocnicích. Ty by měly být podle jeho slov alespoň zdvojnásobeny, ačkoliv většina nakažených zatím příznaky buď nemá, nebo jsou jen velmi mírné. Velký počet nakažených lidí s vážným průběhem choroby by se mohl stát zátěžovým testem zdravotního systému.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Pěší zóny v nemeckém Kolíně nad Rýnem. Minimum lidí nosí roušky.

Nejvyšší nárůst za 24 hodin zaznamenala nejpostiženější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, kde přibylo 661 potvrzených případů a celkem je jich 3033.

Rychlý vzestup počtu infikovaných hlásí také Bádensko-Württembersko (546) a Bavorsko (449). Když se vezme v úvahu počet obyvatel jednotlivých spolkových zemí, tak nepostiženější je severoněmecký Hamburk, kde se koronavirem v průměru infikovalo 23,46 obyvatel z každých 100 tisíc.

Policie v Německu má plné ruce práce s koronavirovými večírky

Koronavirus

Bavorský premiér Markus Söder hrozí obyvatelům této spolkové země, aby dodržovali nařízení vlády, jinak vyhlásí zákaz vycházení. O podobném kroku uvažuje také berlínský primátor Michael Müller, který je znepokojen tím, že řadu Berlíňanů dosavadní opatření vedla k tomu, že volný čas tráví společně ve velkých skupinách v parcích nebo na venkovních hřištích. Někteří podle něj dokonce organizují speciální "koronavirové párty".

Reklama

Výběr článků

Načítám