Hlavní obsah

Dluh Německa letos rapidně vzroste, přesáhne 75 procent HDP

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo letos počítá s růstem zadlužení z 60 na 75,25 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Letošní schodek rozpočtu pak dosáhne 7,25 procenta HDP, uvedl server listu Süddeutsche Zeitung. Stojí za tím především protikoronavirová opatření. Zadlužení k poměru HDP by nicméně mělo být nižší než při předchozí globální recesi v letech 2008 a 2009.

Foto: Carsten Koall, ČTK/AP

Žena na kole před sídlem německého spolkového sněmu v Berlíně

Článek

Podíl veřejného dluhu na HDP přitom podle maastrichtských kritérií nesmí překročit 60 procent. Pokud je dluh vyšší, musí se členské země eurozóny tomuto limitu postupně přibližovat.

V průběhu globální finanční krize v letech 2008 a 2009 se dluh Spolkové republiky zvýšil o 18 procentních bodů, když vzrostl mezi lety 2007 a 2010 na 82 procent HDP.

„Prognóza je momentálně zatížena množstvím nejistot,” uvedla spolková vláda. Není totiž například jasné, kdy budou která opatření zrušena či zmírněna. Některá se navíc mohou opět vrátit.

Němce vytáčejí obří kolony na hranicích s Českem

Ekonomika

V Německu se od pondělí otevřely obchody s plochou do 800 metrů čtverečních. Otevřeno mohou mít i knihkupectví a prodejny automobilů a bicyklů. Od 4. května by se měly postupně otevírat i školy a školky.

Podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos HDP Německa klesne o sedm procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám