Hlavní obsah

Dánsko ruší všechna opatření, covid už není hrozbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň
Aktualizováno

Vzhledem k vysoké proočkovanosti populace přistoupí dánská vláda ke zrušení všech zbývajících restrikcí proti šíření koronaviru, a to od 10. září. Covid-19 už totiž nepředstavuje „kritickou hrozbu pro společnost”, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Dánsko je třetím nejproočkovanějším státem v Evropské unii, obě dávky vakcíny už obdrželo 71 procent obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Značky v Kodani lidem připomínají, aby stále dodržovali bezpečné vzdálenosti

Článek

„Epidemie je pod kontrolou, máme rekordní proočkovanost,” uvedl v pátečním prohlášení ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. „Proto můžeme upustit od speciálních pravidel, která jsme museli zavést v boji proti covidu-19,” dodal.

Upozornil ale, že to, že je pandemie pod kontrolou ještě neznamená, že je úplně u konce. Pokud se situace výrazně zhorší a začne opět ohrožovat základní fungování společnosti, bude vláda „připravena rychle zasáhnout”.

Dánsko je na tom co do proočkovanosti obyvatel skoro na špici žebříčku EU. Podle dat ze serveru Our World in Data už obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny přes 75 procent Dánů, obě dávky téměř 71 procent.

Lépe je na tom už jen Malta s 80procentní plnou proočkovaností a Portugalsko s 73 procenty naočkovaných obyvatel oběma dávkami.

Proočkovanost na Západě stoupá. Dánsko se blíží dosažení kolektivní imunity

Koronavirus

Pro srovnání, ve Spojeném království, které už v EU sice není, ale v létě zrušilo všechna protiepidemická opatření, obdrželo obě dávky vakcíny proti koronaviru 62 procent obyvatel.

V České republice je oběma dávkami naočkováno 65,5 procenta lidí nad 18 let. V celé populaci je to 52 procent.

Už žádné vakcinační pasy

Dánsko byl první stát v EU, který loni v březnu přistoupil k částečnému lockdownu. V březnu minulého roku označilo covid-19 za nemoc, která kriticky ohrožuje společnost, což vládě dalo pravomoc zavádět přísná opatření.

Dánové po roce odloží roušky ve veřejné dopravě. Máme dost očkovaných, hlásí

Koronavirus

Dánové byli také jedni z prvních, kdo letos po rozvolnění zavedli „koronavirové pasy”. Dnes tak může každý, kdo má platný očkovací certifikát (nebo potvrzení o testu či prodělání nemoci) navštívit restaurace, bary, kina, či posilovny.

Toto pravidlo se pro část míst zruší už od 1. září, nicméně páteční oznámení, že covid už nebude brán jako „kritická hrozba pro společnost” znamená, že od 10. září už nebude doklad o očkování/testu/prodělání covidu vyžadován nikde.

Změna pravidel se nedotkne cestování, u kterého se opatření nastavují podle jiného nařízení, které mezi sebou uzavřely vládní strany. To má vypršet v říjnu a zatím není jasné, zda dánská vláda plánuje prodloužení.

Premianti a propadlíci v proočkovanosti: Česko patří mezi průměr

Koronavirus

Současný sedmidenní průměr nakažených na jeden milion obyvatel je 167, což je o něco víc, než co je průměr v EU (149). V nemocnicích je v tuto chvíli 19 lidí, osm z nich na jednotce intenzivní péče. Dosud zemřelo v souvislosti s covidem-19 v Dánsku 2576 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám