Hlavní obsah

Dánsko dál nebude očkovat vakcínou od firmy AstraZeneca

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko ve čtvrtek oznámilo, že další tři týdny nebude používat vakcínu proti nemoci covid-19 od firmy AstraZeneca. Očkování tímto preparátem dánské zdravotnické úřady preventivně pozastavily 11. března poté, co se u několika lidí po podání vakcíny objevily závažné případy krevních sraženin.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dánsko očkování AstrouZenecou neobnoví. Ilustrační foto

Článek

Kodaň uvedla, že potřebuje více času na posouzení, zda mezi vakcínou a zmíněnými komplikacemi není souvislost. Švédsko dnes informovalo, že vakcínou od AstraZeneky znovu začne očkovat, ale pouze lidi starší 65 let.

„V tuto chvíli nemáme dost spolehlivé podklady, abychom mohli rozhodnout o dalším užívání vakcíny od AstraZeneky," řekl šéf dánského zdravotnického úřadu Sören Broström. "Byla zahájena řada studií, stále ale nemáme závěry. Proto jsme se rozhodli přestávku v očkování prodloužit," dodal.

V Itálii našli ukrytých 29 milionů dávek vakcíny od AstraZeneky

Evropa

Očkování vakcínou, kterou vyvinula britsko-švédská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, Dánsko přerušilo 11. března, původně na 14 dní. Stalo se tak poté, co se objevily zprávy o 60leté Dánce, která týden po očkování zemřela s krevními sraženinami na různých místech v těle. Krátce poté byla v Dánsku ohlášena podobná smrt další osoby.

„Chtěla bych zdůraznit, že tady nemluvíme o běžných krevních sraženinách," podotkla Tanja Erichsenová z Dánské agentury pro léčivé přípravky. "Spojitost mezi vakcínou a těmito vzácnými případy krevních sraženin nelze vyloučit," dodala.

Některé země obnoví očkování AstraZenekou. Švédsko zůstává zdrženlivé

Koronavirus

Očkování vakcínou od firmy AstraZeneca by mělo být v Dánsku pozastaveno nejméně do 18. dubna. Poté budou mít lidé podle úřadů možnost tuto vakcínu při očkování odmítnout, pokud z ní budou mít obavy. Podle průzkumu veřejného mínění z tohoto týdne by látku nyní odmítl každý třetí Dán. V Dánsku se rovněž očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Ve Švédsku a Finsku jen pro starší

Švédsko uvedlo, že vakcínu zatím bude používat jen pro pacienty starší 65 let a pro mladší ročníky ji doporučí, až bude mít k dispozici více dat. „Vakcína je velmi prospěšná pro starší lidi, protože dennodenně je u mnoha z nich diagnostikována těžká forma covidu-19," sdělil ředitel švédského úřadu veřejného zdraví Johan Carlson. „U starších lidí jsme navíc nepozorovali riziko vzácných závažných vedlejších účinků," dodal.

Také Finsko, které minulý týden pozastavilo očkování AstraZenekou poté, co se u dvou očkovaných lidí vyskytly krevní sraženiny v mozku, ve středu večer oznámilo, že bude vakcínu podávat lidem starším 65 let.

Řada evropských zemí v uplynulých dvou týdnech pozastavila podávání vakcíny od AstraZeneky. Mnohé z těchto států ale obnovily očkování poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uvedla, že vakcína je bezpečná. Přínos tohoto preparátu podle EMA stále převyšuje možná rizika. Agentura ovšem dodala, že zatím není možné zcela vyloučit souvislost mezi vakcínou a několika výjimečnými případy obtíží a že zkoumání těchto případů bude pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám