Hlavní obsah

V Itálii našli ukrytých 29 milionů dávek vakcíny od AstraZeneky

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Italské úřady objevily v továrně AstraZeneky uskladněných 29 milionů dávek vakcíny proti covidu-19, uvedl ve středu italský list La Stampa. Podle něj zřejmě do Itálie dorazily z továrny Halix v Nizozemsku. Nález potvrdily úřady EU, uvedla agentura Bloomberg. Ředitelka AstraZeneky v ČR Jarmila Dolečková ale pro Novinky uvedla, že vakcíny nebyly vyrobeny v EU.

Foto: Pool, Reuters

Očkovací látka od společnosti AstraZeneca.

Článek

La Stampa se odvolala na zdroje z EU, podle nichž byly tyto vakcíny určeny pro Velkou Británii. Nemohly však být vyvezeny poté, co EU omezila export a umožňuje ho jen po předchozím schválení. Ze stejného důvodu byl z Itálie zakázán vývoz 250 000 dávek AstraZeneky do Austrálie.

Podle italského listu AstraZeneca neupozornila evropské úřady, že jsou tyto vakcíny uloženy ve firmě Catalent ve městě Agnani jihovýchodně od Říma, kde se balí pro distribuci. Ale po inspekci v továrně Halix se začal evropský komisař pro jednotný trh Thierry Breton zajímat, kam šly vakcíny vyrobené v této zemi. A když to zjistil, upozornil italské úřady.

Jeden z vyšetřovatelů, který nechtěl být jmenován, řekl Bloombergu, že nález jasně prokazuje, že AstraZeneca má větší kapacity dodávek, než tvrdí.

AstraZeneca je 100% úspěšná v prevenci úmrtí a hospitalizace

Amerika

Ředitelka zdravotní péče AstraZeneky pro ČR Jarmila Dolečková ale ve vyjádření pro Novinky popřela, že by byly tyto vakcíny vyrobeny v Halixu a určeny pro Spojené království: „Vakcína byla vyrobena mimo EU a přivezena do závodu v Anagni, kde byla naplněna do lahviček. V současné době nejsou plánovány žádné jiné vývozy než do zemí v programu COVAX (program Světové zdravotnické organizace pro nízkopříjmové země - pozn. red.). V rámci našeho závazku dodat miliony dávek do zemí s nízkými příjmy čeká na odeslání do těchto zemí po výstupní kontrole kvality 13 milionů dávek vakcíny.”

Popřela také, že by šlo o zásoby: „V žádném případě tedy nejde o zásobu. Proces výroby vakcín je velmi složitý a časově náročný. Jednotlivé dávky vakcíny musí vždy po dokončení plnění do lahviček počkat na kontrolu kvality. Na odeslání do Evropy čeká po výstupní kontrole kvality dalších 16 milionů dávek. Během posledního březnového týdne bude do zemí EU dodáno téměř 10 milionů dávek.”

Italové hájí zablokování vývozu vakcín, není to nepřátelský čin

Evropa

Zástupce společnosti Catalent Mario Gargiulo potvrdil agentuře, že v areálu továrny v Agnani zasahovala vojenská policie a zjistila, že je vše v pořádku.

Catalent podle Gargiula posílá nadávkované vakcíny v lahvičkách do belgického distribučního střediska AstraZeneky a nemá nic společného s jejich další distribucí. Neví, zda byly určeny pro Británii. Se slovy o distribuci ale zřejmě neříkal pravdu, protože do Austrálie měly zamířit vakcíny přímo z Itálie a jejich vývoz zablokoval Řím.

EU blokuje dodávky vakcín AstraZeneca do Británie

Evropa

AstraZeneca je pod tlakem evropských úřadů, protože nedodala během prvního kvartálu dvě třetiny slíbených dávek vakcín do EU, zatímco v Británii dávky nekrátí. Do Británie šlo z EU na deset milionů dávek různých vakcín. Opačným směrem ani jedna, i když výroba v jedné ze dvou britských továren jede naplno.

EU má ve středu představit návrh zákona, jenž omezuje vývoz vakcín.

EU zveřejní podmínky omezující vývoz vakcín

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám