Hlavní obsah

Další prodloužení nouzového stavu? Hamáček to nemá vůbec jisté ani u Babiše

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli šéf ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) má už dnes jasno, že nouzový stav bude nutné prodloužit i po konci dubna, zástupci stran, které by ve Sněmovně měly rozhodovat o tom, jestli to vládě umožní, jsou zdrženliví.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

Diskusi o tom, jestli bude nutné stav nouze prodlužovat i v květnu, považují všichni za předčasnou. A stejného názoru je i premiér Andrej Babiš (ANO).

„K posouzení otázky, zda prodloužit nouzový stav, či nikoliv, je nutné vést odbornou konkrétní debatu. Krizový zákon nám v nouzovém stavu umožnil přijmout rychlá a nutná opatření pro zvládnutí epidemie. Teď musíme vyhodnotit, zda tato opatření budou po 30. dubnu ještě zapotřebí, nebo nikoliv,“ řekl Právu premiér.

Hamáček se nechce pustit nouzového stavu

Domácí

S poukazem na to, že prodloužení nouzového stavu, o kterém rozhodla Sněmovna platí pouhé čtyři dny, reagoval šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Nejdříve je potřeba situaci podrobně vyhodnotit a poté rozhodnout,“ uvedl.

Dopředu nechtějí spekulovat o svém postoji ani Piráti, jejichž předseda Ivan Bartoš Právu řekl, že klíčové pro ně bude zdůvodnění. „V tuto chvíli vláda představuje nějaké harmonogramy pro rozvolňování, ovšem nejsou k nim data pro vyhodnocení, a zda se tak stane v daný čas nevědí ani občane. Chybí i zdravotní data o stavu pandemie v rámci populace,“ prohlásil Bartoš. Připomněl, že není zavedeno chytré masivní testování, takže není co vyhodnotit. Podle Pirátů by tyto údaje měly být součástí žádostí, byť o tom podle Bartoše pochybují. Vládě vyčítá, že stále jedná netransparentně jak v oblasti nákupů, tak směrem ke Sněmovně. „Věc probereme na klubu na a uvážíme na základě relevantních informaci od odborných iniciativ, které narozdíl od vlády data a modely prezentují,“ poznamenal pirátský šéf.

Podle zástupce lidovců v ústředním krizovém štábu Víta Kaňkovského bude důležitý epidemiologický vývoj během příštího týdne. „Podle něj se náš poslanecký klub bude rozhodovat,“ sdělil Právu.

Na stanovisko odborníků chce podle předsedy SPD Tomia Okamury počkat také jejich klub. „Zdravotní hledisko je důležité, ale je třeba zabránit ještě větším sociálně-ekonomickým škodám,“ řekl Okamura Právu.

Máme odpovědnost, chceme informace

Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka v tuto chvíli nelze říct, jak se klub zachová. „Rozhodně nelze dávat bianco šek,“ řekl Právu a dodal: „Od vlády budeme chtít tvrdá data: procento promoření populace a vývoj.“ Gazdík připouští, že vláda zjevně s prodloužením nouzového stavu počítá, jinak by nemohla rozvolňování plánovat až do června. Zatím má od Sněmovny zelenou jen do konce dubna.

Česko má 143 uzdravených za den, celkem už 819

Koronavirus

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa bude rozhodující to, jak dopadnou výsledky vývoje nákazy po velikonočních svátcích. „Vyhodnocení bude známo zhruba koncem měsíce, kdy budeme stát před rozhodnutím, jestli nouzový stav, pokud vláda požádá, prodloužit,“ řekl Právu.

„V této chvíli nevíme, jak to bude. A rozhodovat budeme my. K tomu budeme potřebovat informace. I o tom, jestli nám něco hrozí. Když si vláda rozhodla sama na začátku o třiceti dnech, tak to byla její pravomoc. Za to neodpovídám. Ale když mám teď nést odpovědnost, tak chci vědět proč a za co,“ uvedl Filip. Jak podotkl, nehodlá přihlížet tomu, že rouška z Vietnamu je za pět korun, zatímco ty odjinud jsou za víc a prodávají se i za 130 Kč. „Je třeba, aby se věci rozhodovaly řádně a ne, že se nakoupí od toho, kdo se nám líbí,“ dodal.

Otevřete od května hranice bez karantény, apeluje petice na vládu

Koronavirus

TOP 09 byla a bude proti

Již minulé prodloužení nouzového stavu před Velikonoci ve Sněmovně nepodpořila TOP 09. A nehodlá své stanovisko měnit ani při případném dalším hlasování. Právu to řekla jejich předsedkyně Markéta Pekarová.

„Nepodpořili jsme to, protože nebyla vládou dostatečně zdůvodněna jeho potřebnost. Stejně tak chybí informace o podmínkách, co musí nastat pro ukončení nouzového stavu. Zásadní omezování základních práv občanů není žádná maličkost. To je takový zásah do svobod, že s ním musí být nakládáno jen v naprosto jasných a nezbytných důvodech,“ sdělila Pekarová.

Reklama

Související články

Žáci budou ve třídě bez roušek

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) nebudou muset mít žáci 1. stupně, kteří se budou moci vrátit do škol od 25.května, roušky. Výuka by měla probíhat...

Výběr článků

Načítám