Hlavní obsah

Covidové drama v Kalifornii: Očkovat budou i zubaři

Kalifornie, kterou pustoší pandemie koronaviru, nezvládá očkování, které by mělo pomoci stabilizovat situaci. Ačkoliv do státu putuje 27 procent z distribuovaných vakcín, chybějí lidé, kteří by je mohli aplikovat, uvedla ve svém vysílání televize CNN. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom chce udělit výjimku zubařům, aby pomohli s očkováním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zahlcená testovací centra v americké KaliforniiVideo: Reuters

 
Článek

Nákaza koronavirem v americkém státě Kalifornie se vymkla jakékoliv kontrole a tamější zdravotní systém kolabuje. Nemocnice jsou narvané k prasknutí, budují se provizorní ošetřovny v tělocvičnách. Pomoci stabilizovat situaci by mělo očkování, ovšem stát se potýká s dalším problémem – nemá dostatek lidí, kteří by očkovací látku aplikovali.

„Každý se snaží získat co nejvíce očkovací látky, ale chybějí ti, kteří by ji mohli aplikovat,“ uvedla Barbara Ferrerová, šéfka zdravotního úřadu v okrese Los Angeles. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom proto slíbil „bojovou akci“ na zrychlení očkování. Součástí této akce by mělo být udělení výjimky pro zubní lékaře, aby po absolvování krátkého školení mohli očkovat.

V Los Angeles už nepřevážejí do nemocnic lidi s malou šancí na přežití a šetří kyslíkem

Amerika

Zdravotnický systém ochromuje také zmutovaný virus koronaviru, který se objevil ve Velké Británii. Ve Spojených státech bylo identifikováno oficiálně 52 případů, nejvíce jich je opět v Kalifornii (26). Epidemiologové se obávají, že ve skutečnosti bude případů zmutovaného viru, který je nakažlivější, podstatně více.

Žádné příjmy pacientů

Záchranáři v oblasti Los Angeles dostali v pondělí pokyn, aby na kliniky nepřiváželi pacienty s nízkou pravděpodobností přežití. Pokud by například v případě zástavy srdce nebyla resuscitace na místě úspěšná, pacienta nemají nikam vozit.

I když mají pacienti to štěstí, že se dostanou do nemocnice, mohou čekat hodiny v sanitce, než se pro ně sežene lůžko. V této souvislosti šéfka tamějšího zdravotního úřadu Christina Ghalyová vyzvala obyvatele, aby do nemocnice šli jen v „absolutně nejnutnějších případech“. Běžně se stává, že lékaři pacienty ošetřují v sanitkách a poté se hledá místo v nemocnicích, popřípadě jsou převáženi na provizorní ošetřovny zřízené například v tělocvičnách.

Foto: Bing Guan, Reuters

Provizorní stany v nemocnicích pro pacienty s covid-19

Kyslík pro nemocné se stal vzácností a je na příděl. Pokyn zní: Kyslík je podle nejnovějšího pokynu podáván jen v nejtěžších případech, kdy saturace kyslíku v krvi klesne pod 90 procent.

„To nejhorší je ale ještě před námi,“ uvedla Ghalyová. Prognózy epidemiologů mluví jasně, počty nakažených budou stoupat. Je to podle ní důsledek cestování a rodinných sešlostí během vánočních svátků.

Očkování v USA je chaotické a pomalé. Potřebujeme zrychlit, říká šéf zdravotnické služby

Koronavirus

Ve Spojených státech bylo za úterý nahlášeno v souvislosti s koronavirem 3775 úmrtí a okolo 230 tisíc nových potvrzených případů nákazy. V amerických nemocnicích je přes 130 tisíc pacientů s covidem-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám