Hlavní obsah

Kvůli covidové spirále v Belgii zpřísňují opatření

Celkem 20 836 nově nakažených koronavirem během 24 hodin ohlásila za čtvrtek Belgie. Jen o den dříve to bylo 23 621 nově infikovaných. Podle stanice RTBF je to nejvíc od začátku pandemie.

Foto: Yves Herman, Reuters

Jednotka intenzivní péče v belgické nemocnici.

Článek

Mezi 19. a 25. listopadem bylo kvůli covidu-19 průměrně 303,6 hospitalizace denně, což je ve srovnání s předchozím sledovaným obdobím nárůst o 22 procent. Mezitýdenní nárůst počtu obětí koronaviru se přitom pohybuje kolem 30 procent, za uplynulých sedm dní zemřelo v průměru 37 lidí denně.

EMA odsouhlasila léčbu novým lékem proti covidu

Zahraniční

Kvůli koronaviru je stále hospitalizováno 3462 lidí, z nichž 669 je na jednotkách intenzivní péče. Na začátku týdne bylo hospitalizováno 3289 pacientů, z nichž bylo na JIP 654, píše server lavenir.net.

K rekordním zjištěným přírůstkům infekcí v zemi s 11,6 milionu obyvatel přispívají také vysoké počty provedených testů: pohybují se kolem 130 tisíc denně. Roste i míra jejich pozitivity. V uplynulém týdnu se pohybovala v průměru kolem 15,7 procenta, ve věkové kategorii do devíti let bylo pozitivních dokonce 23,7 procenta testů.

Belgická federální vláda už začala zpřísňovat protikoronavirová opatření. Zaměstnavatelům nařídila, aby na čtyři dny v týdnu poslali své pracovníky do režimu home office, pokud to charakter jejich činnosti umožňuje. Nošení roušek i předkládání covidových certifikátů vrátila vedle restaurací a barů také do kin a divadel.

Virus zaútočil, když klesla vzdušná vlhkost, zjistil vědec

Evropa

Belgie přitom patří s více než 85procentní proočkovaností dospělých mezi nejlepší v Evropě. Na třetí, posilující dávku mají nárok všichni obyvatelé starší 18 let.

Ze statistiky
V Belgii se od začátku pandemie nakazilo 1,66 milionu lidí.
Koronavirus má v zemi 26 743 obětí.
Zdravotníci hlásí nyní 336 632 aktivních případů covidu.
Přitom 655 z nich je ve vážném, až kritickém stavu.
Belgie až dosud naočkovala 75 procent své populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám