Hlavní obsah

Covid-19 paralyzuje i pohřební služby

Právo, Stáňa Seďová

Pohřební služby jsou v těchto dnech vytížené. V dušičkovém období bývá podle jejich majitelů hodně pohřbů bez ohledu na to, zda Česko sužuje pandemie koronaviru. Onemocnění ale dnes sužuje i samotné vykonavatele posledních věcí člověka – řada zaměstnanců pohřebních služeb je v karanténě, do které často musí i pozůstalí. Roste proto poptávka po vyřízení některých úkonů spojených s pohřbem online.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Lidé během pondělí přicházeli na hřbitovy uctít zesnulé s rouškami.

Článek

„Naším specifikem je poskytování pohřebních služeb online, což se nyní ukazuje jako velmi aktuální. A koronavirus? Ten je vždy nějakým způsobem přítomný. Ať už tím, že zesnulý byl covid pozitivní, nebo je pozůstalá rodina v karanténě,“ popisuje redakci Práva Karolína Hrdličková, ředitelka Funebralis.cz.

Ani nám se koronavirus nevyhýbá, já sama vám nyní odpovídám z domácí karantény
Karolína Hrdličková, ředitelka Funebralis.cz

Podle ní kromě navýšení poptávky dělá v těchto dnech problém také dohodnout termín a čas obřadu, takže častěji dochází ke kolizím. „S dobrou vůlí na obou stranách se ale vhodné řešení většinou najde,“ dodala Hrdličková.

Na Dušičky vždy víc pohřbů

Na zvýšený zájem i v příštích dnech a týdnech je její firma připravena.

„Alfou a omegou jsou pro nás samozřejmě lidé, kteří se zesnulými pracují. Když ti budou zdraví, tak vše půjde. Ani nám se ale koronavirus nevyhýbá. Já sama vám nyní odpovídám z domácí karantény,“ dodala ředitelka Funebralis.cz.

Dušičky: Na hřbitov v menších skupinách a s rouškou

Domácí

„Připraveni jsme, pokud jde o navýšení zájmu, i co se týká počtu rakví. Ale ještě bych si netroufal hodnotit, že v tuto chvíli máme víc práce kvůli covidu. To až tak za čtrnáct dní. Totiž každý rok v tomto období je víc pohřbů. Soudím tak ze své třicetileté praxe. Když sledujeme počet zesnulých, je v tyto dny každoročně větší. Souvisí to i s počasím a přechodem na zimní čas. Když se zatáhne a ochladí, každému chybí slunce, i zdravým, natož nemocným,“ řekl Právu Pavel Habarta, ředitel Pohřební služby Arte v Uherském Hradišti.

„Pohřbů je nyní hodně. Dříve jsme i nebožtíky upravovali, to nyní už nestíháme. Ale jestli tomu tak bude i v příštích dnech a týdnech, se teprve ukáže,“ dodal Habarta.

On sám ani jeho kolegové se onemocnění covidem-19 nijak extrémně neobávají.

Začalo platit omezení svateb a pohřbů

Domácí

„Rád bych řekl, že my pohřbíváme lidi, kteří zemřeli s covidem. I dnes jedu do nemocnice pro dva zemřelé s covidem. My se ale koronaviru nijak zvlášť nebojíme. Pracujeme samozřejmě chráněni v rukavicích, s rouškami, používáme dezinfekci, ale žádnou extrémní obavu nepociťujeme,“ dokládá Habarta s tím, že týdně se jeho pohřební služba postará o zhruba deset pohřbů.

Během víkendu bylo na pražských hřbitovech rušno. Prodejci jsou ale v minusu.Video: Novinky

Mluvčí Pohřebního ústavu hl. m. Prahy Oldřiška Dvořáčková uklidňuje, že se s žádným zásadním nárůstem na území metropole nepotýkají. „V porovnání s roky 2015 až 2019 jsme letos ve třetím kvartále (červenec až září, pozn. red.) nezaznamenali výrazné navýšení v počtu provedených kremací. V případě potřeby jsme schopni provést až trojnásobné množství žehů,“ sdělila redakci Dvořáčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám