Hlavní obsah

Dušičky: Na hřbitov v menších skupinách a s rouškou

Novinky, ČTK, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní protipandemická opatření se promítnou i do nadcházejícího Svátku všech svatých. Lidé budou mít možnost vzdát úctu svým blízkým zesnulým, musí ale přitom na hřbitovech dodržovat vládní nařízení. Hřbitovy tak vycházejí návštěvníkům vstříc a rozšiřují dny a doby, když je možné na ně zajít.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hřbitovy v celé republice budou během Dušiček otevřené, aby lidé mohli přijít vzdát úctu svým blízkým. I zde však platí vládní opatření, aby se zabránilo šíření nemoci covid-19. Znamená to především dodržování dvoumetrových rozestupů a nošení roušek. Rodiny, které jsou zvyklé chodit o Dušičkách na hřbitov hromadně, by letos měly učinit výjimku a rozdělit se na menší skupiny.

„Prosíme návštěvníky hřbitovů, aby pro návštěvy hřbitova a úpravu hrobů zvolili nejbližší pracovní dny a ideálně pak dopolední a časné odpolední hodiny,” apeluje tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů Oldřiška Dvořáčková. Cílem je, aby se návštěvnost rozložila a snížilo se tak riziko nákazy.

Otevírací doby

Neměl by to být velký problém, protože například pražské hřbitovy jsou až do 2. listopadu (včetně) otevřené denně od 8. do 18. hodiny. Od 3. listopadu pak hřbitovy přecházejí na zimní režim a zavírají se již v 17 hodin, kdy začíná být již šero a návštěvníkům tak hrozí na hřbitovu větší riziko zranění.

Hřbitovy jsou otevřené, nechoďte ale přímo na Dušičky, žádají správci

Domácí

Květinovou výzdobu budou lidé moci koupit nakonec i u stánků před hřbitovy. Ty dostaly přes Dušičky výjimku z původního vládního omezení, stejně jako kamenictví.

Hygiena v každém detailu

Majitelé hrobů, kteří budou pro jejich úpravu a údržbu potřebovat použít erární konve či další pomůcky a nářadí, by si měli ve vlastním zájmu vzít s sebou na hřbitov také ochranné rukavice, například gumové či igelitové, nebo dezinfekci.

Hřbitovy jsou otevřené, návštěvu ale neplánujte přímo na Dušičky, apeluje správa hřbitovůVideo: Novinky

„Naším posledním doporučením pak je, aby návštěvníci při nákupu svíček dávali přednost dnes už běžně dostupným elektronickým svíčkám, které vydrží svítit až měsíc a zcela u nich odpadá riziko zahoření květinových dekorací na hrobech, se kterým se bohužel v tomto období ve zvýšené míře také setkáváme,” doporučuje Dvořáčková.

Dohlížet bude městská policie

To, zda se návštěvníci hřbitovů dodržují nařízená bezpečnostní opatření, budou v následujících dnech na vybraných hřbitovech a v jejich okolí kontrolovat strážníci městské policie a hlídky Policie České republiky. Jejich porušení mohou podle mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové strážníci řešit třemi způsoby, a to domluvou, oznámením správnímu orgánu nebo pokutou. Její výše může být až 10 000 korun.

Nemusíte se obávat, že vámi pronajatá hrobová místa v případě, že skončí nájemní smlouva, nezůstanou zachována. Nájemní smlouvy prodloužíme stávajícím nájemcům i ve lhůtě 1 roku od skončení nájemního období.

V souvislosti s nařízením vlády některé hřbitovní správy omezují své úřední hodiny a žádají občany, aby se snažili co nejvíce věcí vyřídit pokud možno prostřednictvím emailu. „Zároveň se nemusíte obávat, že vámi pronajatá hrobová místa v případě, že skončí nájemní smlouva, nezůstanou zachována. Nájemní smlouvy prodloužíme stávajícím nájemcům i ve lhůtě 1 roku od skončení nájemního období. Odložte tedy bez obav návštěvu hřbitovní správy na klidnější období,” ujišťuje na svém webu například Správa pražských hřbitovů.

Smuteční obřady

Od 22. října se také změnila pravidla pro pořádní smutečních obřadů. Těch se může nyní účastnit nanejvýš 10 lidí. I při obřadu pak platí povinnost mít roušku ve všech uzavřených prostorách. „Platí to pro smuteční obřady, které se konají v obřadních síních, v kostelech i kaplích,” uvádí na svých internetových stránkách například Pohřební ústav PegasCZ.

Provozovatelé pohřebních služeb pak doporučují svým klientům, aby se do kanceláří kvůli zařízení smutečních obřadů vydávali pokud možno jednotlivě, nikoli ve větších skupinách. Upozorňují, že většinu služeb lze objednávat i jen telefonicky či prostřednictvím emailu.

Uctění památky Karla Gotta

Letošní Svátek všech svatých je také první příležitostí k návštěvě hrobu Karla Gotta na pražských Malvazinkách. Tam proto očekávají obzvláště velký příliv návštěvníků. Na hřbitově budou proto na dodržování vládních nařízení (zejména dodržování rozestupů a nesrocování většího počtu lidí na jednom místě) dohlížet hlídky městské policie. I v tomto případě platí, že kdo může, měl by zvážit termín návštěvy Slavíkova hrobu. Ideální jsou ranní a dopolední hodiny, eventuálně všední dny.

„U hrobů osobností, které jsou často navštěvované, bychom ale opravdu výrazně doporučili zakoupení elektronické svíčky nebo květiny namísto tradičních svíček,” zdůrazňuje Oldřiška Dvořáčková tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů.

Reklama

Výběr článků

Načítám