Hlavní obsah

Církve se chystají na digi Velikonoce

Právo, Oldřich Danda

Za pár dní budou Velikonoce a všichni musíme zapomenout na velikonoční pomlázku, malovaná vejce a návštěvu sousedů. Stejně tak křesťanské církve musejí svůj největší svátek oslavit hodně netradičně – pomocí digitálních technologií a sociálních sítí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

O Velikonocích stejně jako o Vánocích bývají kostely během mší svatých plné k prasknutí. Letos budou ale kvůli koronaviru prázdné a věřící budou moci prožívat mše pouze v televizi nebo po internetu.

„Jsme v postní době a to odříkání je letos skutečně jiné než jindy, ale víme, že Velikonoce budeme slavit tak jako tak. Samozřejmě že bychom byli rádi, kdybychom se mohli sejít už v kostele, ale i když to nebude možné, tak je prožijeme jinak,“ řekla Právu mluvčí České biskupské konference (ČBK) Monika Klimentová.

S nemocí Covid-19 zemřelo v Česku 88 lidí, nakaženo je 4944

Koronavirus

Svíčka za oknem

Biskupové vyzvali všechny „lidi dobré vůle“, aby o velikonoční noci, tedy na Bílou sobotu 11. dubna 2020 po setmění rozsvítili za oknem svíčku nebo jiné světlo na znamení života a naděje. „Tuto naději nyní více než kdy jindy potřebujeme,“ stojí v prohlášení biskupů. K výzvě se připojila i Ekumenická rada církví. Mše svaté budou moci věřící během svátků sledovat v televizi.

„Domluvili jsme se s Českou televizí, že bude po všechny čtyři dny velikonočních svátků vysílat mše: dvě katolické a dvě evangelické,“ sdělil Právu sekretář Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš.

Čím se potěšit na Velikonoce, aby vás beránek ani v karanténě nepokakal

Velikonoce

Už po vyhlášení nouzového stavu se museli katoličtí i evangeličtí faráři vrhnout na sociální sítě. Plzeňský biskup Tomáš Holub ve svém pastýřském listě vyzval mladé lidi: „Využijte svoji digitální šikovnost k vytváření modlitebních skupinek přes sociální sítě, a to jak pro sebe, tak i pro nás ostatní, kteří to s počítačem moc neumíme.“

Faráři namontovali do kostelů webkamery a začali vysílat mše on-line. Na Facebooku či na YouTube radí věřícím, jak se modlit a prožívat liturgii doma. „Ukázalo se, že tato poměrně těžká doba paradoxně přináší jisté duchovní plody,“ poznamenala Klimentová.

Církve připravily také krizovou duchovní pomoc po telefonu. Např. ČBK na své stránky umístila desítky telefonních čísel farářů a psychoterapeutů. Jedním z takových je i Jiří Korda, farář a lékař z Prahy ze Lhotky. Právu řekl, že zatím mu volají spíše místní věřící.

Hamáček: Koledníci mají letos smůlu

Koronavirus

„Všímám si, že hlavně starší lidé mají větší strach, což je vzhledem ke zprávám v médiích pochopitelné. Ale zatím ta karanténa netrvá dlouho a panuje pocit solidarity, že to zvládneme. Stěžejní pro tu náladu je, že raketově nepřibývá mrtvých,“ řekl Právu Korda. Mladí a staří lidé se mu ponejvíce svěřují, že se jim stýská po komunitě a společné mši svaté. „Že nebudou Velikonoce, je určitě bude mrzet, ale většina to bere sportovně jako výzvu,“ dodal.

Také evangelíci objevili kouzlo sociálních sítí a bohoslužby přenášené webkamerou. „Biblické hodiny nebo schůzky dětí, mládeže či rodičů probíhají jako videokonference, zakládají se virtuální kostely, kde se věřící mohou na dálku potkat a popovídat si, sdílet svou víru i aktuální pocity,“ řekl Právu mluvčí Českobratrské církve evangelické (ČCE) Jiří Hofman.

Sbírky a dobrovolníci

Církve se snaží pomáhat lidem hlavně v rámci charit a diakonií, které organizují dobrovolníky na roznášení roušek nebo nákupů a další pomoc seniorům. Jak katolická Charita, tak i Adra, což je humanitární organizace adventistů, nebo Diakonie ČCE vyhlásily sbírky na nákup ochranných prostředků a pro pomoc osamělým seniorům, matkám s dětmi nebo bezdomovcům.

Je květná neděle, Velikonoce začínají

Domácí

Charita je po státu největším poskytovatelem zdravotnické a sociální pomoci, zaměstnává 1300 zdravotních sester hlavně v domácí péči a 3700 pracovníků v sociální oblasti. Starají se zhruba o 150 tisíc lidí, což je pětina všech potřebných. Podle Ludmily Kučerové, která má v Charitě na starosti zdravotnictví, poptávka po jejich službách stále stoupá. „Máme pokyn od VZP, ať pokud možno přijímáme další pacienty do domácí zdravotní péče i nad rámec smluvních území,“ dodala s tím, že domácí péče je osmkrát levnější než ta nemocniční.

České církve dostávají ročně ze státního rozpočtu miliardu na provoz a splátku dvě miliardy v rámci finančního narovnání. Otázku, že by dobrovolně požádali stát o roční odklad splátky, aby pomohli státnímu rozpočtu, katolíci ani protestanti neřešili. „Podle mého to spolu nijak nesouvisí, takže nás něco podobného nenapadlo,“ řekl Právu sekretář Ekumenické rady církví Vinš. Podobně se za ČBK vyjádřila i Klimentová.

Reklama

Výběr článků

Načítám