Hlavní obsah

Čína zažívá rouškovou zlatou horečku, kvalita je ale leckdy pochybná

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína zažívá rouškovou zlatou horečku. Napsal o tom server Insider. Od začátku roku 2020 v Číně vzniklo 38 tisíc nových firem se zaměřením na výrobu nebo distribuci roušek. Pro srovnání, za celý loňský rok v Číně vzniklo necelých 8600 takových firem.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Chodci s rouškami na ulici v Pekingu

Článek

Cena obličejových roušek v Číně od začátku pandemie vzrostla ze 30 na 70 centů.

Cena roušek a dalších ochranných pomůcek rostla v důsledku jejich celosvětového nedostatku. A vzhledem k tomu, že jejich výroba je poměrně nenáročná, řada továren, kde se vyráběly jiné produkty, se na roušky rychle přeorientovala.

Jak ale upozornil hongkongský server South China Morning Post, kvalita výrobků kolísá. Například Nizozemsko tak na konci března obdrželo 600 tisíc roušek a respirátorů z Číny. Ukázalo se však, že jsou vadné, a Holanďané je vrátili.

Nizozemsko stahuje z nemocnic vadné respirátory z Číny

Koronavirus

„Ocitli jsme se uprostřed zlaté horečky po letos nejžádanějších komoditách – rouškách, rukavicích, teploměrech, ventilátorech, nemocničních lůžkách, testovacích soupravách, ochranných oblecích, dezinfekcích a brýlích,” uvedl South China Morning Post.

Řada podnikatelů však v rychle se rozvíjejícím oboru o své peníze paradoxně přišla. Například zakladatel právní kanceláře Dan Harris uvedl, že ví o třech lidech, kteří v této oblasti utopili milion dolarů (24,95 milionu korun).

V jednom případě podnikatel investoval do výroby roušek milion dolarů, ale obdržel dodávku špinavých halloweenových masek. V jiném případě investor vložil milion dolarů do firmy, která vzápětí přestala existovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám