Hlavní obsah

Čína letos poroste nejpomaleji za 44 let, předpokládají analytici

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonomický růst Číny za letošní rok zaznamená citelné zpomalení. Hrubý domácí produkt (HDP) by za celý rok mohl vykázat růst o 2,5 procenta, což je nejmenší meziroční růst za posledních 44 let. Vyplynulo to z ankety mezi analytiky, které oslovila agentura Reuters.

Foto: Jason Lee, Reuters

Státní znak Čínské lidové republiky v pekingském muzeu.

Článek

Čína v důsledku epidemie covidu-19 způsobené koronavirem v prvním čtvrtletí výrazně utlumila ekonomiku.

Analytici předpokládají, že za první tři měsíce se čínská ekonomika propadla o 6,5 procenta. Šlo by tak vůbec o první čtvrtletní propad HDP od roku 1992, kdy země začala čtvrtletní data zveřejňovat.

Růst by letos měl být nejpomalejší od roku 1976, kdy v Číně doznívala drastická kulturní revoluce. Ta pod rouškou boje proti „kapitalistům“ v komunistické straně a na univerzitách znamenala povraždění stovek tisíc lidí takzvanými rudými gardami. Ty byly tvořeny fanatickými mladými přívrženci Mao Ce-tunga, kteří vraždili například univerzitní profesory, které podezřívali ze sympatií ke kapitalismu.

Šíření koronaviru zhoršuje výhled čínské i světové ekonomiky

Ekonomika

V roce 1976 čínský HDP poklesl o 1,6 procenta. Je třeba podotknout, že ekonomika na tom byla špatně i před zahájením kulturní revoluce. Byla totiž vyčerpána takzvaným velkým skokem vpřed v letech 1958 až 1962, který vyvolal jeden z největších hladomorů ve 20. století a rozvrátil zemědělství.

V loňském roce růst o 6,1 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Čínské lidové republiky v loňském roce vzrostl o 6,1 procenta. I to byl přitom nejpomalejší růst druhé největší světové ekonomiky od roku 1990.

Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji za tři desetiletí

Ekonomika

Čína přitom v posledních desetiletích prodělala nevídanou transformaci ze socialistické na kapitalistickou ekonomiku, ačkoliv je celou dobu u moci Komunistická strana Číny. Právě tato transformace stála za silným růstem v posledních třech desetiletích.

V loňském roce v Číně oslabila průmyslová výroba i domácí poptávka. Země navíc trpěla obchodními spory s USA. Druhou největší ekonomikou je asijská země od roku 2010, kdy díky silnému růstu předstihla Japonsko.

Reklama

Související články

Recese v Hongkongu se prohloubila

Recese hongkongské ekonomiky se v posledním čtvrtletí loňského roku prohloubila. Meziročně tamní hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí poklesl o 2,9...

Výběr článků

Načítám