Hlavní obsah

Čínská ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla o 6,8 procenta

Peking

Čínská ekonomika se od ledna do března klesla o 6,8 procenta oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku, uvedl v pátek čínský statistický úřad. V prvém čtvrtletí zemi ochromila epidemie nemoci covid-19.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Otevřené metro ve Wu-chanu

Článek

Agentura AFP čísla označila za historicky nevídané, a to alespoň od roku 1976. Podle agentury Kjódó jde o první propad hrubého domácího produktu (HDP) Číny od roku 1992, odkdy země začala čtvrtletní údaje zveřejňovat. Ještě ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čínská ekonomika meziročně vzrostla o šest procent, připomněla AFP.

Čína letos poroste nejpomaleji za 44 let, předpokládají analytici

Ekonomika

Čínu postihl nejhorší propad ekonomiky přinejmenším od 70. let minulého století. Jde o nejhorší výsledek od doby, než v roce 1979 odstartovaly tržní reformy, napsala agentura AP. Pokles spotřebitelských výdajů (o 19 procent v prvním čtvrtletí), které se loni z 80 procent postaraly o hospodářský růst, a pokles dalšího motoru růstu - investic do výroby (o 16 procent) – podle AP napovídají, že zotavování čínské ekonomiky bude delší a obtížnější, než se předpokládalo.

Očekávání některých analytiků byla ještě horší, čekali podle AP propad až 16 procent, podle AFP o 8,2 procenta. Analytici, oslovení v úterý agenturou Reuters, čekali, že v prvním čtvrtletí by HDP Číny mohl meziročně klesnout o 6,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám