Hlavní obsah

Čína uzavřela kvůli koronaviru další město, má 4,5 milionu obyvatel

Novinky, tcs

Čtyři dny poté, co čínské úřady zavedly přísná bezpečnostní opatření v šestisettisícovém městě Šu-lan, bylo uzavřeno i město Ťi-lin se 4,5 milionu obyvatel. Přísná karanténní nařízení zavedly úřady poté, co se ve městě objevilo šest nakažených lidí. Strach z druhé vlny pandemie v zemi sílí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský Ťi-lin zavádí nová opatření proti šíření koronaviruVideo: Reuters

 
Článek

Obyvatelé města, které se nachází ve stejnojmenné provincii sousedící s Ruskem, mohou vycházet ze svých domovů pouze v nezbytně nutných případech, uzavřena byla všechna kina, také posilovny, herny a jiné zábavní podniky. Zatímco hromadná doprava byla ve městě zachována, vlakové spoje mimo město byly zrušeny.

Lidé musí na veřejných místech, jako je například hromadná doprava či úřady, nosit roušky. Restaurace uzavřeny nebyly, lidé však u stolů mohou sedět maximálně po pěti lidech a stoly musí mít od sebe rozestupy nejméně jeden metr.

Desetimilionové čínské město je v izolaci. Studentka po návratu z New Yorku nakazila desítky lidí

Koronavirus

Opustit město lze pouze s negativním testem na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2, který není starší než 48 hodin. Lidé po příjezdu i před odjezdem musí být v karanténě. Jak dlouho, úřady ve svém nařízení nespecifikovaly. Také není jasné, jak dlouho má být město zavřené.

Všechny případy ukazují na šulanskou prádelnu

Přísná opatření přišla poté, co testy ve druhém nejlidnatějším městě provincie ve středu odhalily šest nakažených lidí. Všechny případy jsou spojeny s pětačtyřicetiletou zaměstnankyní prádelny v sousedním městě Šu-lan.

To zavedlo přísná opatření o minulém víkendu, kdy se potvrdila nákaza u několika dalších lidí. Uzavřelo hromadnou dopravu a zrušilo vlakové spoje z města. Pozitivně testovaných případů spojených se ženou z prádelny, u níž byl virus prokázán 7. května, je nyní 21. V celé provincii úřady navíc evidují dalších 12 importovaných případů nákazy.

Wu-chan kvůli šesti novým případům otestuje všech 11 milionů obyvatel

Koronavirus

Obavy z druhé vlny rezonují celou zemí už několik týdnů. Odstartoval je zvyšující se počet nakažených v aglomeraci Charbin, která byla kvůli několika desítkám případů izolována. První nakažené po ukončení karantény ohlásil rovněž Wu-chan. Čínské úřady uvádějí, že za vznikem ohnisek stojí importované případy, v hustě obydlených oblastech je však riziko komunitního přenosu velmi vysoké.

Reklama

Výběr článků

Načítám