Hlavní obsah

Wu-chan kvůli šesti novým případům otestuje všech 11 milionů obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Čínské město Wu-chan, odkud se rozšířil koronavirus SARS-CoV-2 do světa, v úterý oznámilo, že chce v rámci boje s pandemií otestovat všech svých jedenáct milionů obyvatel. Uvedlo to poté, co se ve městě přes víkend objevilo po více než měsíci šest nových případů nákazy u lidí z jednoho domu. Informovala o tom v úterý stanice BBC.

Foto: ČTK/AP

Spolužáci si měří teplotu na škole ve Wu-chanu.

Článek

O plánu provést v dohledné době během deseti dnů test všech obyvatel informoval místní list s odvoláním na interní dokument označený jako Desetidenní bitva. Každá čtvrť měla do úterního poledne odevzdat plán, jak testování provede.

Důvodem je návrat nákazy do města, kde se žádný nový případ nevyskytl od 3. dubna až do tohoto víkendu, kdy bylo zaznamenáno šest nových případů. Navíc šlo o šíření mezi obyvateli jednoho z domů.

Podle dokumentu by se napřed testovali starší lidé a obyvatelé v hustěji osídlených částech. List The Global Times ale zmínil výhrady několika odborníků, že testovat celé město je drahé a de facto neproveditelné.

Foto: China Daily, Reuters

Sestry ve Wu-chanu slaví Mezinárodní den sester

„Je nemožné otestovat tolik lidí,“ napsal jeden člověk na sociální síti Weibo. Další dodal, že se takové testy měly udělat předtím, než se město otevřelo.

ON-LINE: USA hlásí už přes 80 tisíc mrtvých

Koronavirus

Ředitel Wu-chanské univerzity ale uvedl, že testování je možné, protože už bylo otestováno 3,5 milionu obyvatel a otestovat zbylých šest až osm milionů je možné za deset dní. Wu-chan sice má jedenáct milionů obyvatel, ale mnozí, možná až polovina lidí, město opustili ještě před tím, než bylo na konci ledna uzavřeno na 11 týdnů. Není jasné, kolik se jich vrátilo.

Wuchanské nemocnice už nemají žádné pacienty s covid-19. Peking se připravuje na druhou vlnu

Koronavirus

I tak by ale šlo o extrémně velký rozsah testování, uvedla stanice BBC. Spojené státy například denně testují 300 000 lidí.

Ředitel intenzivní péče v místní Čongnamské nemocnici Peng Č´-jung řekl, že by bylo lepší se zaměřit na testování zdravotnického personálu, ohrožených lidí a osob, které byly v blízkém kontaktu s nakaženými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám